Figyeljünk egymásra
Város
2021. aug. 19.

Figyeljünk egymásra

Lakó-pihenő övezetté nyilvánították a Gyergyó utcát Hódoscsépányon. A felvetéssel az ott élők keresték fel a terület képviselőjét, aki igyekezett mielőbb eleget tenni a kérésnek.

Városunkban több helyen is találkozhatunk domború tükrökkel, amelyek jelentősen megkönnyítik az autósok dolgát, ugyanis használatával beláthatóvá válnak olyan keresztutcák is, amelyek takarásban vannak. Mint például Hódoscsépányon a Zrínyi Miklós és a Nagyvölgyi út kereszteződésében. A forgalomtechnikai eszköz segítségével a közlekedés biztonságosabbá válik és gördülékenyebben haladhat. Azonban jellemző, hogy valamilyen módon kitörnek, így ezeket nem is olyan régen helyezték ki ide az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai.

„Elég gyakoriak a domború közlekedési tükröknek a sérülései. Eddig csak a Domb úton volt ezen a területen ilyen jellegű tükör. Most nem régen helyeztük ki ide a Zrínyi út Nagyvölgyi út kereszteződésébe is egy páros tükröt, illetve a Zrínyi út Gyergyó út kereszteződéséhez szintén egy páros tükröt. Vagy kidobálják a gyerekek és emberek, vagy kőfelverődés során sérülnek és bizony nem olcsó a helyreállításuk. Hatvanezer forint felett van egyetlen darab. Most kettőt kellett pótolnom itt a Domb útnál, illetve a Nagyvölgyi úton” - mondta Fidrus Péter, területi képviselő.

A terület képviselőjének a közelmúltban a Gyergyó utca lakói felvetették, hogy szeretnék, ha lakó-pihenő övezetté nyilvánítanák az útszakaszt, amelynek egyszerű oka volt.

„Lassabban járnának itt az autók, jobb lesz ez így, mert néha azért száguldoznak. Sok kisgyerek van itt a Gyergyó úton” - nyilatkozta Oláh Dávid.

Az elmúlt időszakban sok fiatal pár költözött a város ezen részére. Ez pedig azt eredményezi, hogy rengeteg apróság szaladgál, fogócskázik, biciklizik és labdázik az adott területen. Csak úgy, mint a Bakonyi család legfiatalabb tagjai. Kolos és Botond, akik sokat játszanak a szomszéd srácokkal. Öt éve költöztek ide.

„Jönnek-mennek az autók, igen gyorsan száguldoznak néha, úgyhogy nagyon örülünk ennek, hogy most lakó-pihenő övezetnek nyilvánították az utcát. A gyerekek folyamatosan kint játszanak, kint bicikliznek, labdáznak. Reggeltől estig kint vannak az utcán, főleg így nyáron. Ugye nyári szünet van. Reméljük, hogy ez a tábla és a folyamatos ellenőrzések megoldják majd a helyzetet, de javítanak rajta legalábbis” - fogalmazott Bakonyi Roland.

A lakó-pihenő övezetben a gépjárművezetőnek fokozottan ügyelnie kell a gyalogosok, különösen a gyermekek és a kerékpárosok biztonságára. A tábla azt jelenti, hogy mindössze 20 km/óra sebességgel lehet közlekedni az adott szakaszon.