Új kenyér
Kultúra
2021. aug. 23.

Új kenyér

Újra együtt ünnepelhettek az ózdiak augusztus 20-án az Ifjúsági Parkban. A járványügyi intézkedések értelmében ugyanis a város lakói idén már személyesen is jelen lehettek a megemlékezésen.

Kellemes nyárvégi nap köszöntött az ünneplőkre augusztus 20-án az Ifjúsági Parkban. Az eseménysorozat kora délután az Erica C. Dance School ózdi csoportjainak fellépésével kezdődött, akik több koreográfiával is megörvendeztették a közönséget. Őket az ÓMI Zenés Színház tagjai követték, akik szintén nagyban hozzájárultak a nap fesztelen hangulatához. A hagyományos kenyérszentelésen Janiczak Dávid mondott ünnepi beszédet. Ebben a polgármester kiemelte az ünnep jelentőségét, hangsúlyozta az összetartozás és a haza iránti hűség fontosságát, és az államalapító jelenünkre is kiható történelmi jelentőségét.

„Számunkra, magyarok számára Szent István műve azt jelenti, hogy új pályára állította a magyarok jövőjét. A latin és szláv népek között gyökeret vetettünk, mely gyökér a szívünkből gyökerezik, és örökre ragaszkodik ahhoz a földhöz, amiért annyi vért hullajtottak a történelem során. Ha elgondolkodunk az elmúlt évszázadokon most már tudjuk, hogy megérte” - fogalmazott Janiczak Dávid, polgármester.

A program ezen része alatt a Szabad Szombat Táncegyüttes, az Ózdi Néptánc Egyesület, és a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület működött közre. A polgármester ünnepi beszédét követően Szőke Gábor könyörgését hallgathatták meg a résztvevők.

„Istenünk, gondviselő atyánk! Minden nap kértük tőled a mindennapi kenyeret, és ma, ez évben kapott ajándékodként eléd hoztuk az új kenyeret. Hálánk jelen, amikor rá szent fiad jelét rajzoljuk, és hálás szívvel, örömmel fogyasztjuk. Nem csak kérni, de megköszönni is akarjuk a mai napon az új kenyeret neked, aki gondunkat viseled” - mondta Szőke Gábor, római katolikus plébános.

A könyörgés után a plébános az Úr áldását kérte az új kenyérre, amelyet később Janiczak Dávid szegett meg. Ezt követően a polgármester, továbbá a város önkormányzati képviselői kínálták körbe ennek egy-egy darabját a résztvevők között. Az eseménysorozat ezen része után helyi fellépők vették birtokba a színpadot. Így a közönség elsőként a Nagyanyám Blues-a együttes koncertjét hallgathatta meg, akiket a Remorse követett. Az ózdiak este nyolc órától pedig a nap sztárfellépőinek, a The Carbonfools tagjainak különleges hangzású zenei világát élvezhették. A nap végül látványos tűzijátékkal zárult, amelynek fénycsóvái este fél tíztől színezték a fekete égboltot.