Rejtvényfejtők az Olvasóban – XV. Ózd Kupa
Hírek
2022. szept. 18.

Rejtvényfejtők az Olvasóban – XV. Ózd Kupa

Országos rejtvényfejtő bajnokságot rendeztek városunkban. Az Ózd Kupát tizenötödik alkalommal szervezték meg. Idén százöten jelentkeztek, hogy megmutassák tudásukat.

Csendben koncentráltak a versenyzők az ÓMÉK-Olvasó Adorján Lajos termében. Mára már hagyománynak számít a rejtvényfejtő verseny szervezése, így idén sem maradhatott el a XV. Ózd Kupa. Az Ózdi Városi Könyvtár és az Ózdi Rejtvényfejtők Klubja minden évben közösen rendezi az eseményt. Fontosnak tartják, hogy a fiatalabbaknak és az idősebbeknek is készüljenek ilyen programmal, hiszen elengedhetetlen az elme pallérozása kortól függetlenül.

„Nagyon szeretjük mi is a keresztrejtvényeket, illetve támogatjuk, mert a rejtvény nagyon sok készséget fejleszt. Ezáltal próbáljuk nemcsak felnőtteknek, hanem a könyvtár gyermekeknek is szokott szervezni ilyen bajnokságot, pontosan ezért, hogy a készségeket és a képességek fejlesztését elősegítsük ezzel” - nyilatkozta Csörgőné Csépányi Krisztina, az Ózdi Városi Könyvtár vezetője.

Idén százöten érkeztek az ország minden tájáról, hogy megmérettessék magukat. Kezdő, haladó, mesterjelölt és mester kategóriában indulhattak a nevezők. A feladatokat rejtvényfejtők alkották, amik különböző nehézségűek voltak, ezeket továbbították a verseny szervezőinek. A rutinos fejtők könnyen vették az akadályokat, azonban voltak bonyolult feladványok is.

„Mindig szerettem rejtvényt fejteni. Amíg dolgoztam, addig nem nagyon volt időm, de amióta nyugdíjas vagyok, azóta rendszeresen szoktam. Jó időtöltés, még ha a televíziót nézem, akkor is ott van mellettem a rejtvény. Főleg a sudokut szeretem. Van Szerencsen egy klub, oda járok és ott már a keresztrejtvényre is rákaptam. Hiányzik, ha nem csinálom. Mindig van nálam olyan újság, amiben van keresztrejtvény” - mondta Ragulszki Gyuláné.

A délután folyamán egy sudoku versenyt is lebonyolítottak. Vasárnap pedig a csapatversenyre került sor, ahol szintén sokan ültek az asztalokhoz, hogy megfejtsenek minden feladványt. Az ózdiak közül mesterjelölt kategóriában Tamás Jolán ért el második helyezést. A csapatverseny haladó szintje pedig egy hatodik helyet hozott a hazaiaknak.