Sportversenyek és biciklitúra – idén is csatlakozott városunk az Európai Mobilitás Héthez
Hírek
2022. szept. 22.

Sportversenyek és biciklitúra – idén is csatlakozott városunk az Európai Mobilitás Héthez

Elkezdődött az Európai Mobilitás Hét, amelyhez városunk idén is csatlakozott. A kampány részeként több programot rendeztek a mai nap folyamán.

Városunk is minden évben csatlakozik az Európai Mobilitás Héthez. Idén szeptember tizenhatodikától huszonkettedikéig tart a kampány. A cél az, hogy a fenntartható közlekedést népszerűsítsék, hogy minél tisztább levegőt tudjunk magunk körül. Ugyanis országunkban a károsanyag-kibocsátás közel ötödéért a közlekedés a felelős.

„Próbáltunk különböző célcsoportokat megszólítani. De az egész város lakosságát szeretnénk ezzel megszólítani, illetve a figyelmet felhívni arra, hogy az autómentes nap miről is szól, és hogy részesítsük előnyben az alternatív megoldásokat is” - mondta Fábián-Dobos Eszter, az ÓMÉK művelődési ágazatvezetője.

Az Olvasóban reggel egy jógaórán vehettek részt az érdeklődők. A Digitális Erőműbe pedig kitelepültek az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai is, hogy a mini KRESZ-parkot kipróbálhassák a fiatalok. Emellett egy ovis olimpián mérettethették meg magukat az apróságok. Számukra az ÓSÉK állított össze egy mozgásprogramot.

„A cégünket felkérték az autómentes napra, hogy nyolc óvodának rendezzünk egy játékos sorversenyt. Ennek nagyon örültünk, mert már gyermekkorban fontos, hogy mozogjanak, nevessenek és ezeken a játékos sorversenyeken részt vehessenek. Szerintem élvezik a kicsik. Próbáltunk egyszerű feladatokat alkotni nekik” - emelte ki Losonczi László, az ÓSÉK műszaki vezetője.

A kerékpáros egyesülettel is jó kapcsolatot ápolnak a szervezők, így egy hét kilométeres túrán vehettek részt az általános iskolások. Az útvonalat városon belül jelölték ki, amelynek célja az Október 23-a tér volt. Itt három quad parkolt, amit közelről megtekinthettek a fiatalok.

„Nagyon jól éreztem magam a túrán. Nagyon szeretek biciklizni, imádok” - hangsúlyozta Halászi Szebasztián Csaba, az Újváros Téri Általános Iskola tanulója.

„Nagyon jó volt, mindhárom quadra felültem. A legjobban a terep színű tetszik. A biciklizés is nagyon jó volt, jó tempós volt a végére már” - nyilatkozta Székely Anna, az Újváros Téri Általános Iskola tanulója.

Délután pedig egy drón bemutatót tekinthettek meg az érdeklődők. A szervezők szeptember tizenhatodikától huszonkettedikéig hirdettek egy nyereményjátékot is. Akik negyvenötezer lépést megtesznek hat nap alatt, és az erről készült képernyőfotót elküldik az ozdolvaso@gmail.com címre, azok között az egyik helyi vitaminokat forgalmazó üzlet felajánlásából egy ajándékcsomagot sorsolnak ki.