Megnyílni és segíteni – a Miskolci Áldozatsegítő Központ szakemberei tartottak speciális előadást a Civil Házban
Hírek
2022. szept. 26.

Megnyílni és segíteni – a Miskolci Áldozatsegítő Központ szakemberei tartottak speciális előadást a Civil Házban

A Miskolci Áldozatsegítő Központ szakemberei tartottak előadást a Civil Házban. A cél az, hogy a lakosság is képet kapjon az áldozatsegítő rendszer működéséről és szolgálatáról.

Ma reggel egy különleges képzésen vehettek részt az érdeklődők a Civil Házban. Ugyanis a Miskolci Áldozatsegítő Központ munkatársai egy előadást tartottak a létesítményben. A cél az, hogy a nyugdíjas klubokban és szervezetekben tevékenykedő emberek átfogóbb képet kapjanak az áldozatsegítésről. Ha valaki a közvetlen környezetünkben bűntett vagy csalás áldozatává válik, akkor fontos információkkal láthassuk el, valamint tájékoztatni tudjuk arról, hogy kihez milyen segítségért tud fordulni.

„Amikor ezt a képzési lehetőséget először meghallottam a tavasz folyamán egy NYÉSZ közgyűlés alkalmával, akkor nekem rögtön eszembe jutott, hogy ezt itt Ózdon is jól tudnánk hasznosítani. Mivel nemcsak nyugdíjas civil szervezetek vannak a városunkban, hanem olyan szervezetek is, akik napi szinten tartanak kapcsolatot idősekkel, nyugdíjasokkal” - mondta Schlögl Zoltánné, az Ózdi Nyugdíjas Klub elnöke.

A Miskolcon működő Áldozatsegítő Központ fő feladatai közé tartozik, hogy részletesen bemutassa a lakosságnak a magyarországi áldozatsegítés rendszerét, szolgáltatásait, valamint az ebben szerepet vállaló társszervezeteket, ezzel megakadályozva azt, hogy valaki ismét ezeket az atrocitásokat szenvedje el. A legfontosabb az, hogy ne legyünk ridegek bajba jutott embertársainkkal.

„Próbáljunk meg hozzá megértéssel, figyelemmel és segítő szándékkal fordulni. Ez lenne a legfontosabb, hiszen még mindig szükség van arra, hogy a társadalom minden tagja megértse, hogy ezek nem magánügyek. Ezek a súlyos bűncselekmények, legyen családon belüli erőszak, lopás vagy kapcsolati erőszak, ezek nem magánügyek. Mindannyinkra tartoznak, és mindenkinek segítséget kell nyújtania” - hangsúlyozta Doszpoly Orsolya, a Miskolci Áldozatsegítő Központ koordinátora.

Az eseményen részt vettek többek között az Ózdi Nyugdíjas Klub, és az Ózdi Szívbetegek Egyesületének tagjai, valamint az ÓTSZEGYII szakemberei is. Akik úgy érzik, hogy bűncselekmény áldozatává váltak, testi vagy lelki hátrányt, érzelmi megrázkódtatást szenvedtek, igénybe vehetik a Miskolci Áldozatsegítő Központ szolgáltatásait. A központ szakemberei személyre szabottan nyújtanak segítséget a bajbajutottaknak a vansegítseg.hu honlapon, valamint az állandóan hívható 06-80-225-225-ös áldozatsegítő vonalon egyaránt. Ezt a kortárs segítő képzést a Miskolci Áldozatsegítő Központ Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségével közösen több városban is lebonyolítja majd. Most először Ózdon valósították meg, de Kazincbarcikán és Miskolcon is tervezik az eseményt.