Az emelkedő gyógyszer árak miatt forgalomcsökkenés tapasztalható a patikákban
Egészség
2022. szept. 27.

Az emelkedő gyógyszer árak miatt forgalomcsökkenés tapasztalható a patikákban

Forgalomcsökkenés tapasztalható a patikákban is az emelkedő árak miatt. A támogatott készítmények nem drágultak jelentősen, az étrend kiegészítők viszont jóval többe kerülnek.

Brutális gyógyszeráremelés jöhet októbertől, a drágulás elsősorban a vérhígítókat érinti. Az elmúlt időszakban ilyen és ehhez hasonló információk kaptak szárnya az egyes hírportálokon, néhány oldalon több száz százalékos emelkedésről írtak. Azonban a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő hamar megcáfolta ezt a felvetést, ők csupán 5-10 százalékos eltérést jeleztek. Az egyik helyi patikában is azt mondják, hogy a rendszeresen szedett receptköteles gyógyszerek árának nagy mértékű változásától nem feltétlen kell tartani, ugyanis a támogatott készítményeket csak fix áron értékesíthetik. A véralvadásgátlók pedig ebbe a csoportba tartoznak.

„Nagyon sokkal emelkedtek a gyógyszerek. Például amit most a férjem szed ezt a vérhígítót, az négy és fél százalékkal fog emelkedni elsejétől. Nagyon-nagyon emelkedik mindennek az ára” - mondta Kovács József Gézáné.

A koronavírus járvány óta sok minden változott. Akkor óriási forgalomnövekedést tapasztaltak, egyes termékeknél készlethiány alakult ki, ez a helyzet azonban nem sokkal utána valamelyest optimalizálódott.

„Nagyon fontos lenne, hogy tudatosan vásároljunk. Ez nem volt jellemző akkor, mindenki próbálta felhalmozni a készleteket, aztán ez meg is nyilvánult a forgalom csökkenésében. Azóta már eltelt jó pár hónap, év és folyamatosan visszatért a vásárlási kedv. Most viszont az emelkedő árak miatt értelemszerűen egy forgalomcsökkenés figyelhető meg. Az emberek jobban meggondolják, hogy mit vásároljanak, milyen árú termékeket vásároljanak. Esetleg van e olyan termék, amelyre nincs is szükségük, vagy elhagyhatják” - nyilatkozta dr. Endrésik Dániel, a Kamilla Gyógyszertár szakgyógyszerésze.

A szakgyógyszerész kiemelte, hogy akik rendszeresen élnek étrend kiegészítőkkel, azoknak érdemes elgondolkodniuk azon, hogy egyszerre nagyobb kiszerelést vásároljanak, így talán valamennyit spórolhatnak. Ugyanis jelentősebb emelkedés eddig az ilyen termékeknél, valamint a szépségápolási cikkeknél jelentkezett. Ezek ára pedig valószínűleg a jövőben még tovább nő majd.