Másokért és magunkért
Város
2021. aug. 26.

Másokért és magunkért

A nyár utolsó véradását tartották ma városunkban, amelyre mintegy hetvenen jelezték részvételi szándékukat.

Már kora délután is sokan érkeztek a Civil Házba, hogy donorként segítsenek rászoruló embertársaikon. Az utóbbi hónapokban igen szép számmal vettek részt az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt ózdi szervezetének eseményén. Ezért lehetőség nyílt arra, hogy ennek időtartamát fél órával kitolják. Így a jelentkezők déltől este fél hatig nyújthatták karjukat az egészségügyi dolgozóknak. Előzetesen mintegy hetvenen jelezték részvételi szándékukat.

„Délben kezdődött a véradás. Egy óra alatt már több mint harmincan jelentkeztek véradásra. Az Egészségfejlesztési Iroda is itt van velünk, és általános állapotfelmérést végeznek a véradóinknál, illetve a Rákóczi Fagyizó fagylaltot ajánlott fel minden véradónak” - nyilatkozta Dobos Eszter, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének területi munkatársa.

Az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai testsúlyt, testmagasságot, testtömeg indexet mértek. Ezen túl az érszűkület kockázatával kapcsolatos vizsgálatot is végeztek azoknál, akik szerettek volna képet kapni egészségi állapotukról. Az EFI munkatársai egy kérdőív segítségével a táplálkozási, testmozgási, dohányzási szokásokat is felmérték. Ebben a nikotinfüggőség, az alkoholfogyasztási rendellenességek, de még a depresszió is előtérbe került. A mai véradásra Bojtos Edina is eljött, aki már évek óta él a segítségnyújtásnak ezzel a formájával. A mai alkalommal azonban nem lehetett donor.

„Sajnos a hemoglobin alacsony szintje miatt több esetben már kiszűrtek. Pedig ilyenkor igyekszem mindig vitaminokkal felkészülni, hogy sikerüljön vért adni. Ez most sajnos nem sikerült. Majd legközelebb” - mondta Bojtos Edina.

A véradás saját szervezetre gyakorolt jótékony hatását többen is kiemelték. Így például ez is szempont lehet akkor, amikor a segítségnyújtásnak ezen módja mellett döntünk. Forray Henriette is rendszeresen részt vesz ezeken az alkalmakon.

„Azért teszem meg ezt a gesztust, vagy azért használom ki ezt a lehetőséget, mert mindig jól esik egy olyan sms-t kapni, hogy hány ember kapta meg a véremet. Általában ez egy-két héten belül kiderül, és jó érzés, hogy tudok segíteni. Másrészt én magam is úgy érzem, hogy kicsit megújulok ilyenkor, mert újra termelődik a vérem és olyan jó érzés. Frissebbnek érzem magam” - fogalmazott Forray Henriette.

A véradókat szörppel és kávéval is megvendégelték a szervezők. A Tű, Cérna, Szeretet Varrodának köszönhetően pedig kézműves szappanok és illatgyertyák közül válogathattak a donorok.