A múlt egy darabja – Egy Ikarus buszt mentett meg városunk első embere
Város
2022. okt. 6.

A múlt egy darabja – Egy Ikarus buszt mentett meg városunk első embere

Egy régi csuklós Ikarust vásárolt városunk első embere, ezzel megmentette a buszt az utókor számára. A jármű a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban foglalta el végleges helyét.

Sokak által ismert, azonban régen látott jármű állt az autóbusz telephelyen. Janiczak Dávid polgármester vásárolta meg az utolsó 280-as csuklós Ikarust abból a célból, hogy megmentse a leselejtezéstől. Ezt követően felajánlotta a Nemzeti Filmtörténeti Élményparknak kiállítás céljából. Egy utolsó kört azonban még tettek vele a városban.

Az útra elkísérte Lovas Lajos is, a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Menet közben egy hölgyet is felvett a Városház téren, és elszállította az Ív útig. Ezt követően a kórházhoz is tett egy kitérőt, így utoljára végigjárta a járgánnyal a 2-es busz útvonalát, majd behajtott az NFÉ-be, pontosan az ott található tank mellé.

A beparkolásban Kiss Ákos ózdi buszsofőr volt a segítségére. Janiczak Dávid úgy véli, hogy ez a jármű a város egyik ikonikus darabja, így majd azok is meg tudják tekinteni később, akik a forgalomban már nem láthatták közlekedni.

„A mai napon megtörtént az utolsó 2-es ózdi busz megmentése. A selejtezésből kimentve itt az ózdi Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban kerül kiállításra a többi jármű mellett. Ide betérve bárki megcsodálhatja a múlt ezen darabkáját, amely most még élénken él emlékünkben, azonban nemsokára már csak egy régi emlék lesz” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A busztársaság egyébként folyamatosan selejtezi a régi járműveket, így ezek a példányok lassan teljesen eltűnnek a forgalomból. Eltávolítják belőlük a még használható alkatrészeket, hogy egy másik gépben működjenek tovább. A többi részét pedig megsemmisítik. Azonban ez a darab nem erre a sorsra jutott, így mostantól az intézmény járműparkját fogja gazdagítani, ahol bárki megtekintheti.

„A téli időszakban bent tartjuk, a nyáriban pedig kívülre állítjuk. Kiegészíti a kiállításunkat. Ide jönnek még egyébként veterán járművek a következő időszakban, és egy autóverseny is indul majd tőlünk a közeljövőben” - emelte ki Lovas Lajos, a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A jármű egyébként még volt annyira jó állapotban, hogy városunk polgármestere vezethesse el idáig, nem vontatva kellett megoldani a szállítást. Így az ózdi múlt egy darabkája tovább élhet a térségben.