Segítség a tanévkezdésben
Város
2021. aug. 27.

Segítség a tanévkezdésben

Tanszercsomagokkal támogatják a hátrányos, és a halmozottan hátrányos helyzetű családokat városunkban is. Az uniós pályázatnak köszönhetően ma és holnap közel 450 tanulást segítő eszközt osztanak ki.

Többen is várakoztak ma a Vasvár Úti Általános Iskola Tehetséggondozó Központjának épülete előtt, ahol az intézmény munkatársai tanszercsomagokat osztottak. Ezek többek között füzeteket, vonalzókat, színes ceruzákat, vízfestékeket és még számos olyan eszközt tartalmaztak, amelyek a 2021/2022-es tanévben segítik majd a diákok tanulását. A Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program ezeket már évek óta biztosítja. A csomagokat az iskolák a Kazincbarcikai Tankerületi Központtól kapják, akik egyben a folyamatot is koordinálják. Ám mindez az egyes oktatási intézményekre is sok adminisztrációs feladatot ró.

„Tanszercsomagot azok a tanulók kapják, akik hátrányos helyzetű, vagy halmozottan hátrányos helyzetű határozattal rendelkeznek, illetve itt be kell mutatniuk a határozatot nekünk, oktatási azonosítót, és a TAJ-kártyát kell még bemutatniuk” - mondta Rékasi-Kocsis Viktória, a Vasvár Úti Általános Iskola intézményvezető-helyettese.

Az érintett családokat korábban az intézményekből értesítették ki a tanszercsomagok átvételéről, korábbi statisztikai adatok alapján. A helyszínen történő átadás-átvételi jegyzőkönyv aláírásával pedig a szülők egyidejűleg arról is nyilatkoztak, hogy megfelelnek a jogosultsági feltételeknek. Ulrik Mária is itt tanul, és már nagyon várja, hogy elkezdődjön a tanév.

„Öten vagyunk testvérek, de az egyik az óvodás, így négy csomagot kapunk. Van benne füzet és tisztasági csomag, toll, ceruza, meg ilyesmi” - nyilatkozta Ulrik Mária.

Az alsósoknak kiosztott tanszercsomagok többféle tanulást segítő eszközt is tartalmaznak. Az elsősök összeállításában pedig többek között tolltartó és tisztasági felszerelés is megtalálható. Ezek nemek szerint színben is különböznek. Veres Dominik János most kezdi majd az első osztályt.

„Olló, meg festék, meg füzet van benne. Nagyon tetszenek” - fogalmazott Veres Dominik János.

A szülőknek mindig nagy teher a tanévkezdés, hiszen számos taneszközt kell beszerezniük az elkövetkező kilenc hónapra. Így szeptember közeledtével ez is nagy segítség a családok számára.

„Két lányom van. A nagyobbik már harmadikos, a kicsi még óvodás. Végül is a nagyobb részét már megvásároltuk, de még így is lehet pótolni. Még most derül ki, hogy miből mennyi kell, hogy pótoljuk, ha esetleg valami kevés” - emelte ki Rikk Tamásné.

A tanszercsomagokat holnap is osztják, a szülők reggel hét órától délután hat óráig vehetik át ezeket. Persze ma nemcsak a Tehetséggondozó Központban, hanem az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskolában is kézbe kaphatták az eszközöket az érintett családok. Így a két intézményben, két nap alatt közel négyszázötven csomag talál gazdára.