Az ózdi emberek megélhetése forog kockán – háromszáz dolgozója elbocsátására kényszerült a Wellis
Város
2022. okt. 10.

Az ózdi emberek megélhetése forog kockán – háromszáz dolgozója elbocsátására kényszerült a Wellis

Háromszáz dolgozóját bocsájtja el a Wellis, amelynek egyik oka az energiaválság. Döntésüket befolyásolta, hogy a háború miatt a korábbi töredékére csökkent a medence kereslet Európában.

A száz százalékban magyar kézben lévő masszázsmedence gyártó 2010-ben kezdte meg termékei gyártását dabasi telephelyén. A folyamatos fejlődésnek köszönhetően a Wellis Magyarország Zrt. 2020 őszén bővítési munkálatokba kezdett Ózdon. A cég indulását 3 milliárd forint állami támogatással, két éve Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be. A korábban az ABB tulajdonában lévő gyártelepen már 2021 júliusában elkezdődött a termelés egy teljesen új, automatizált gyártástechnológiával felszerelt épületben. Minden a legnagyobb rendben zajlott, ám a világgazdasági helyzet és a háború az ő működésükre is rányomta bélyegét. Vásárlóik a takarékosság jegyében elsőként luxuskiadásaikat fogták vissza, ez pedig mára jelentős mértékben lecsökkentette megrendeléseik számát. Befagyott az érdeklődés a masszázsmedencék piacán. A cég drasztikus lépésre szánta el magát. Háromszáz dolgozó elbocsátására kényszerültek ózdi üzemükből.

„A pénteken bejelentett létszámleépítés az üzem fizikai dolgozóit érinti, vállalatunk természetesen a törvényi előírásoknak megfelelően tájékoztatta a dolgozókat. Ami egy kicsit talán könnyebbé teszi ezt az egész helyzetet, hogy a felmondási folyamat nem azonnali, pontosan két hónapot fog igénybe venni és decemberben zárul le, így a dolgozók addig is állományban maradnak, és talán ez egy kicsit segíti a helyzetüket, hogy nem azonnali jellegű” - mondta Bálint-Szekeres Enikő, a Wellis Magyarország Zrt. kommunikációs vezetője.

A cég kommunikációs munkatársa kiemelte azt is, hogy a vállalat továbbra is Európa legnagyobb jakuzzi gyártója marad, és az amerikai piacon növekedőpályán terjeszkedik tovább, de a jelenlegi helyzetben ez nem könnyű feladat.

„Ez nem azt jelenti, hogy a későbbiek során ha a helyzet normalizálódik és újra a világ magához tér, Európa egy része természetesen, akkor ennek újra piaca is lesz. Jelen pillanatban azonban sajnos háromszáz ózdi ember megélhetése forog kockán. Én abban bízom, hogy minél hamarabb túl leszünk ezen a krízisen, és abban is bízom, hogy az eddigi érdeklődő cégek amelyek Ózdot választották lehetséges célállomásként, ők kitartva emellett a jövőben tovább tudják szélesíteni az ózdi munkalehetőségeket, amely sajnos az elmúlt időszakban pontosan a világválság hatására erősen leszűkült” - tette hozzá Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

A leépítések városunk polgármesterére is sokkolóan hatottak, Janiczak Dávid abban bízik, hogy közös erővel megoldást találhatnak a kialakult helyzetre.

„Én úgy gondolom, hogy ez katasztrofális helyzetet teremt a városban, hiszen ennek eredményeképpen abban a két épületben, amely korábban a város két legnagyobb foglalkoztatójának adott helyet a Johnson Electric és az ABB személyében kettőezer-ötszáz ember helyett háromszázkilencvennégyen fognak dolgozni. Én úgy gondolom, hogy ha ennyi ember elveszti a munkahelyét ebben az időszakban az fel kell hogy keltse a figyelmét mindenkinek, aki segítséget tud nyújtani Ózd városának és bízom benne, hogy valamilyen megoldást lehet majd közösen találni erre a problémára” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

A Wellis igyekszik mindent megtenni azért, hogy segítse az érintett dolgozókat, akik számára gondoskodó programot indítottak, amelyben a részvétel önkéntes és visszajelzéseik szerint vannak is olyanok, akik élnek a lehetősséggel. Ennek keretében egészen a munkaerő-piaci gyakorlati ismeretek átadásától, az aktív álláskeresési támogatásig együttműködnek velük. A vállalat vezetői arra számítanak, hogy az európai masszázsmedence piac ismét növekedésnek indul.