Négy eljárás – újra felbukkantak az unokázós csalók
Rendőrség
2022. okt. 13.

Négy eljárás – újra felbukkantak az unokázós csalók

Négy eljárás van folyamatban unokázós csalók ellen az Ózdi Rendőrkapitányságon. Az egyenruhások arra hívják fel a figyelmet, hogy ilyen esetben mihamarabb értesítsük a hatóságokat.

Az úgynevezett unokázós csalók időről időre feltűnnek az ország számos pontján, hogy több millió forintot csaljanak ki gyanútlan emberektől. A módszerek olykor változnak, de a lényeg ugyanaz marad. Telefonon hívják áldozatukat, hogy egy családtagjuk bajba keveredett, azonban ők tudnak nekik segíteni. Egy feltétellel. Ha egy bizonyos összeget átutalnak nekik, vagy pedig egy előre megbeszélt személygépjárműben tartózkodó illetőnek átadják az ígért pénzt. Az Ózdi Rendőrkapitányságon jelenleg négy ilyen eljárás van folyamatban.

„Itt minden esetben felhívjuk a lakosság figyelmét, ha ehhez hasonló telefont kapunk, akkor azonnal győződjünk meg arról, hogy az említett személy valóban bajban van-e. Ha tényleg csalás áldozatává szeretnének minket tenni, akkor azonnal hívják a hatóságot, és a kollégáim azonnal forró nyomon tudnak eljárni, és azonnal elfogják az elkövetőket” - hangsúlyozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Legtöbbször egyedül élő, vagy idős személyeket próbálnak meg átverni a csalók. Ezért fontos, hogy figyeljünk oda szüleinkre, nagyszüleinkre és tájékoztassuk őket erről az esetleges bűntettről, hogy ne válhassanak áldozattá.

„Beszélgetnék vele és elmondanám neki, hogy nem szabad utalni. Mert nem lehet az emberekben megbízni. A mostani időkben pedig már senkiben sem” - nyilatkozta Horváth Scarlett.

„Ez már régi téma. Ennek nem szabad bedőlni. Oda kellene figyelni mindenkinek. Mindig mondja a televízió is, hogy ne adjanak pénzt” - mondta Pap Lászlóné.

Fontos, hogy mindig győződjünk meg arról, hogy az illető igazat állít-e. Amennyiben nem, úgy haladéktalanul keressük fel a hatóságokat, hogy minél előbb megkezdhessék a nyomozást az ügyben.