Foglalkoztatás – A 2500 munkahely mára 400-ra csökkent a multiknál
Város
2022. okt. 14.

Foglalkoztatás – A 2500 munkahely mára 400-ra csökkent a multiknál

"Rossz kilátások elé néz a város, közép- és hosszú távon azonban van remény." A polgármester olyan döntéshozókkal találkozik, akiknek a beruházások koordinálásában fontos szerepük van.

„A Wellistől most 300 embert számoltak le. Van-e információja arról a polgármester úrnak, hogy mi lesz ezzel a 300 emberrel” - erre a képviselői kérdésre válaszolt a csütörtöki képviselő-testületi ülésen Janiczak Dávid. A polgármester elmondta: az önkormányzatot hivatalosan nem értesítették a leépítésről, ő is csak a sajtóból szerzett információt a részletekről.

„Jelen pillanatban nagyon rossz kilátások elé néz a város, hiszen tudjuk azt is, hogy a Johnson Electric helyére érkezett Neutrik, 144 főt foglalkoztat. Abban a gyárban is dolgoztak 850-en a bezáráskor, az ABB-ben is dolgoztak 1250-en, tehát 2000-2500 munkahely után, a csúcsidőkről beszélek, amikor a legtöbb foglalkoztatott volt a két gyárban, az épületekben, jelenleg 394 ember dolgozik körülbelül. Ez a város számára katasztrofális helyzetet jelent. Mind a korábban ott dolgozók számára, akiknek a jövője kilátástalan lett, mind pedig az önkormányzat számára, aki jelentősen, szignifikánsan kevesebb adóbevételre számíthat” - tette hozzá Janiczak Dávid, polgármester.

A helyzet súlyossága miatt Ózd város polgármestere megkereste a külgazdasági és külügyminisztert, aki segített abban, hogy már a jövő héten találkozzon olyan döntéshozókkal a város vezetése, akiknek fontos szerepük van a beruházások koordinálásában. A Szijjártó Péterrel folytatott tavaszi találkozó kapcsán egyébként eddig már hét befektetőnek ajánlották ki a várost, ami egyértelműen mutatja, hogy Ózd felkerült a befektetésre javasolt területek térképére. A csütörtöki képviselő-testületi ülés politikai csatározástól sem volt mentes. A menedzsmentterv tárgyalása során a Fidesz-KDNP frakcióvezetője kritikát fogalmazott meg a 2014-et követő időszakot érintően a munkahelyteremtés kapcsán. Egy adok-kapok helyzet után azonban dr. Csuzda Gábor pontosította felvetését.

„Semmiféle támadó jellegű hangvétele nem volt a mondandómnak. Az ugyanúgy vonatkozott kritikaként a város vezetésére, mint ahogyan a kormányzatra. 2014 óta nem sikerült azokat az eredményeket hoznunk, ez nem feltétlen az ön személye ellen irányult, viszont beszélnünk kell róla, mert ezért vagyunk most ebben a helyzetben. Nagyobb települések is megsínylik ezt a mostani helyzetet, olyanok, ahol rengeteg munkahely van, hatalmas gazdasági potenciállal, kapcsolódik hozzá egy hatalmas helyi iparűzési adóbevétel, ott is nehézséget okoz, nálunk hatványozottabban. Beszélnünk kell arról is, hogy miért jutott ide el ez a folyamat, és azon kell közösen dolgoznunk, hogy ez a jövőben változzon” - mondta dr. Csuzda Gábor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

A polgármester a helyzetet végül így összegezte.

„Ne tegyük felelőssé csak ezt a kormányt, hanem 1990-től valamennyi kormányát Magyarországnak, hiszen senki nem tett azért jelentős lépéseket, az elmúlt most már 32 évben, hogy ez a város miután elveszítette országos szinten kiemelkedő nagy foglalkoztatóját a kohászat bezárását követően, hogy itt az emberek megtalálják a számításukat, és meg tudjanak élni. Tehát én azt mondom, hogy a felelősség az mindenkié, nemcsak a jelenlegi kormányé” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Janiczak Dávid bízik abban, hogy közép- és hosszú távon van jövője a városnak, hiszen sokan dolgoznak azon, hogy lehetőséget biztosítsanak az ózdiak számára.