Az erdő világa – vadgazdálkodásról, a legfontosabb tennivalókról és fafajtákról is szó esett a Múzeumok Őszi Fesztiváljának keretében tartott előadáson
Oktatás
2022. okt. 18.

Az erdő világa – vadgazdálkodásról, a legfontosabb tennivalókról és fafajtákról is szó esett a Múzeumok Őszi Fesztiváljának keretében tartott előadáson

Az erdőlésről és a vadászatról tartottak előadást az Olvasóban. A Múzeumok Őszi Fesztiváljának keretében az elvégezendő legfontosabb feladatokról és a különböző fafajtákról hallhattak a fiatalok.

Rendhagyó helyszínen rendezték meg idén a Múzeumok Őszi Fesztiválját. Ugyanis az előadásokat most az Olvasóban tartották meg, nem a múzeumban. Az országos kampányhoz városunk is időről-időre csatlakozik. Az eseményen a Vasvár Úti Általános Iskola és a József Attila Gimnázium és Kollégium diákjai vettek részt. A Mizerák István teremben első körben az erdőléssel és a vadgazdálkodással foglalkoztak.

„Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mit takar a hivatásos módszeres erdőgazdálkodás. Sokan úgy gondolják, hogy a fa az úgy van magától, ki kell vágni és egyéb célokra hasznosítani. Ez egy sokkal összetettebb tudomány és szakma. Ami nagyon fontos, hogy itt Ózdon és környékén az erdeink bővelkednek sok fafajtában. Az erdők körülveszik városunkat, lakóhelyünket ezért érdemes egy átfogó képet kapni arról, hogy miről is szól ez a szakma” - mondta Farkas Péter Barnabás, az ÓMÉK múzeumi ágazatvezetője.

Kevesen tudják, hogy Ózdon a vasgyár létrejöttét megelőzően az itt élő emberek erdőléssel foglalkoztak. Ezért szeretnék feleleveníteni ennek a hagyományát, valamint bővebb körű tájékoztatást adni az érdeklődőknek arról, hogy mit is takar pontosan ez a szakma. Az előadó évszakokra bontva mutatta be azt, hogy mik a fő tevékenységek az erdőben.

„Most jelenleg az őszi tevékenységek közé tartoznak az ültetések. Van tavaszi és őszi ültetés. Ilyenkor a csemetéket ültetjük az erdőbe. A vadgazdálkodásnál pedig az ősz jelenleg a szarvasbika vadászatról szól. Szeptemberben pedig volt a bőgési szezon” - emelte ki Mihalóczki Kevin, erdészeti szakirányító.

Az őszi idényben folyik még a fakitermelés és a faanyag mozgatás is. A térségben lévő erdőkről és fafajokról is szó esett az előadás során. Ezen belül a vadgazdálkodási tevékenységre irányuló szervezetekről és működésükről is többet tudhattak meg a tanulók. A szakemberek felhívták a figyelmet arra is, hogy fokozottan ügyeljünk a természetvédelmi előírásokra és azok betartására. A cél az, hogy a fiatalok minél jobban megismerhessék a fenntartható erdő és vadgazdálkodást.