A munkálatok felén már túl vannak a szakemberek az Ózdi Távhő Kft. nagyberuházásához kapcsolódóan
Város
2022. okt. 27.

A munkálatok felén már túl vannak a szakemberek az Ózdi Távhő Kft. nagyberuházásához kapcsolódóan

Félig kész az Ózdi Távhő Kft. nagyberuházása. Ma megtörtént a rész-műszaki átadás is. Föld alá került a Piac úti távhővezeték és több hőközpont is elkészült.

Április végén vette át a vállalkozó a munkaterületet az Ózdi Távhő Kft. nagy projektjéhez kapcsolódóan, amelynek eredményeként végre a föld alá került a Piac úton található távhővezeték. Ezen kívül huszonhárom új hőközpontot alakítottak ki és a fűtőerőműben is végeznek korszerűsítést. Ma az Ózdi Távhő Kft. épületében egy asztalhoz ültek a projektért felelős szakemberek, hogy értékeljék az eddig eltelt időszakot, valamint a találkozó apropója volt még egy rész-műszaki átadás-átvétel is. Faragó Lajos, aki amellett, hogy a kivitelezést végző építőipari kft. ügyvezetője a beruházás felelős műszaki irányítójaként is szerepet vállal. Azt mondja, a munkálatok ötven százalékán már túl vannak. Mivel október 15-től május közepéig nem zavarhatják a távhőszolgáltatást, ezért addig a fűtőerőműben fognak tevékenykedni.

„Két jelenlegi gőzkazánt alakítunk át meleg vizes kazánná, azoknak előkészítjük a bekötését a rendszerbe. Illetve villamos munkákat végzünk, tehát lágy indítású frekvenciaváltókat kell beépítenünk még két nagy szivattyúhoz. Ezeket meg fogjuk tudni csinálni a téli időszakban. Gőzfejlesztőt fogunk tudni még oda telepíteni, illetve ez részen már folyamatban van. Ezek a munkák fognak tudni menni, novemberben és decemberben és január hónapban és felkészülünk a tavaszi folytatásra” - emelte ki Faragó Lajos, a Fer 3331 Építőipari és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője.

A projektért felelős műszaki ellenőr arról számolt be, hogy a munkálatokat a helyszíneken is figyelemmel kísérték, a nyomáspróbán és a varratvizsgálatoknál is jelen voltak. Valamint a helyreállítási folyamatokat is ellenőrizték, hogy mindent az eredeti állapotnak megfelelően végeztek e a kivitelezők. Eddig minden rendben zajlott. Az elkészült berendezések üzemelésre alkalmasak és ma ezt a jegyzőkönyvben is rögzítették.

„A mai napon került sor az első szakasz, a DE 400-as, vagyis Piac utcai távhővezeték részműszaki átadására. A vállalkozó október 17-én jelentette ezt készre. Megvizsgáltuk az átadási dokumentációt, a helyszínt és mindent rendben találtunk, ezért a műszaki átadást a mai napon lefolytattuk” - mondta Radnai Norbert, a Civil Planning Trade Kft. műszaki ellenőre.
 
A kivitelező ütemterv szerint halad a munkálatokkal, amelynek célja a hatékonyság növelése. Az új hőközpontok lehetővé teszik, hogy a lakóházak külön mérhessék a fogyasztást így állítható a felhasználandó hőmennyiség is. Fontos a meghibásodások számának csökkentése, valamint a pótvíz szükséglet visszaszorítása. A beruházás határideje 2023 vége.