Elhunyt szeretteinkre emlékezünk
Hírek
2022. okt. 31.

Elhunyt szeretteinkre emlékezünk

Mindenszentek és halottak napja alkalmából rengetegen látogatnak ki a város temetőibe. A legtöbben virágokat, koszorúkat és mécseseket hoznak.

A mindenszentek vagy mindenszentek napja a keresztények ünnepe, az üdvözült lelkek emléknapja, melyet a katolikus keresztény világ november 1-jén tart. Az ünnep 741-ben, III. Gergely pápa idején jelent meg először a megemlékezés napjaként. Évről évre városunkban is rengetegen látogatnak ki a temetőbe, nemcsak ezen, hanem az ezt megelőző napokban is. Nem volt ez másképp idén sem, ugyanis már vasárnap is sokan érkeztek, hogy gyertyát gyújtsanak.

„Mécsest, virágot és koszorút hoztunk. A szokásos dolgokat” - mondta Peták Tibor.

„Mécseseket hoztunk, saját magunkat és a tiszteletünket. Budapestről jöttünk édesapám sírjához” - nyilatkozta Lassán Attila.

November másodikán, halottak napján az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben szenvedőkre emlékezünk. A legtöbben koszorúkkal és mécsesekkel érkeztek, hogy leróják kegyeletüket elhunyt szeretteik sírjainál. Azonban sokan nemcsak ilyenkor, hanem az év többi napján is megemlékeznek azokról, akik már nem lehetnek köztünk.

„A napján mindig kijövünk. Mindig itt tartjuk. Nekem a párom van itt. Ha itthon vagyunk, mert Németországban élünk, akkor minden nap kijövünk ide. Az altemplomban édesanyám nyugszik. Először ide, utána pedig odamegyünk. Mindkettőjükről megemlékezünk, és a többi rokonról is természetesen” - emelte ki Imre Lászlóné.

Sokan főként a délutáni, kora esti órákban jelentek meg a sírkertekben, de a gyertyagyújtáshoz többen is az esti órákat választották, így ebben az időszakban több temető is fényárban úszott. A három legnagyobb, azaz a Táblai -, a Gyári - és a Bolyki temető mindenszentekkor és halottak napján meghosszabbított nyitvatartással várja a megemlékezőket.