Látni és látszani - Kampány a közlekedésbiztonságért
Hírek
2022. nov. 4.

Látni és látszani - Kampány a közlekedésbiztonságért

Az őszi-téli időszakban fokozott odafigyelést igényelnek a megváltozott útviszonyok a közlekedőktől. Fontos a világító berendezések átvizsgálása, hogy ne csak lássunk, hanem látszódjunk is.

Az előttünk álló őszi-téli időszakban fokozottan figyelni kell az utakon a megváltozott időjárási körülmények okozta közlekedési viszonyokra. Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság és az X-Meditor Kft. közös közlekedés-biztonsági kampánya 2012 óta hívja fel a figyelmet egy társadalmilag fontos témára és az egyén szerepére a baleset-megelőzésben. Ehhez a programhoz idén is csatlakozott az Ózdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya.

„Ez a Látni és látszani kampány tulajdonképpen arra irányul, hogy ebben az időszakban a gépjárművezetőknek a látását, láthatóságát segítse, támogassa. Ehhez a kampányhoz korábban optikusok, illetve járműszervizek csatlakoztak, akik átvizsgálják a világító berendezéseit a gépjárműnek, illetve a gépkocsivezetőnek a látását” - emelte ki Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály osztályvezetője.

A kampánynak van egy központi weboldala is, a latnieslatszani.hu, melyen az érdeklődők tájékozódhatnak arról is, hogy mely cégek csatlakoztak az akcióhoz. December 15-ig a szervizek ingyenesen átvizsgálják a járművek világító berendezéseit.

Nagyon fontos, hogy az autótulajdonosok gondoskodjanak a járművek megfelelő műszaki állapotáról is. Ebben az évszakban már nagyon sokszor – főképp reggelente – párás, ködös az idő, ezért ügyelni kell arra, hogy az elegendő fényerő mellett, jól lássuk a többi közlekedőt is.

„Bár az újabb autóknál már van nappali menetfény, de az csak az első fényszórókra vonatkozik, hátulra nem, úgyhogy mindenképpen javasolt, amikor már párás-ködös lesz az idő, hogy felkapcsoljuk a fényszórókat, és ha már felkapcsoljuk az sem árt, ha azok működnek, úgyhogy mindenképpen érdemes ellenőriztetni őket” - hangsúlyozta Csutor László, a Suzuki Kaiser értékesítője.    

Mindezeken felül érdemes figyelni a gumik állapotára is, szakemberek véleménye szerint a 7 Celsius-foknál hidegebb időben a nyári abroncs kevésbé hatékony, mint a téli. Az új időszámításra való átállás ezért legyen egyúttal a téli abroncsra váltás időszaka is.