Hódgátak okoztak problémát – patakmeder tisztítást végeztek Hódoscsépányon
Hírek
2022. nov. 10.

Hódgátak okoztak problémát – patakmeder tisztítást végeztek Hódoscsépányon

Patakmeder tisztítást végeztek a felgyülemlett hódgátak és növényzet eltakarítása érdekében az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság munkatársai.

Két évvel ezelőtt az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság munkatársait riasztották a Hódos-patak környékén élők, mert két hódot kellett kimenteniük az ott található, akkor még fedlap nélküli, már használaton kívül lévő vízóraaknából. A jelenlegi probléma tehát nem új keletű. A patakpart közvetlen közelében élők és gazdálkodók számára sok bosszúságot és anyagi kárt okoznak a hódok és gátjaik, hiszen az építmények által megemelkedik a patak vízszintje, amely így átszivároghat a házak pincéjébe, illetve a termőföldekre. Az ebből adódó problémákat többen is jelezték a terület képviselőjének.

„Nekem kettős érzéseim vannak a gátbontással kapcsolatban, hiszen képviselő is vagyok nyilván az itt élő emberek érdekeit képviselnem kell, de állatvédő is vagyok egyben. Kicsit sajnálom is a hódokat, hogy tönkretettük a több hetes, hónapos munkájukat, de ők újra meg fogják építeni ezeket a gátakat és a várukat” - mondta Fidrus Péter, területi képviselő.

A gátbontással és tisztítással az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság  Miskolci Szakaszmérnökségének munkatársait bízták meg. A szakemberek már több napja tevékenykednek a helyszínen. A hódok védett állatok, valamint élőhelyük is, így kizárólag kormányhivatali engedéllyel lehet elbontani az általuk készített gátakat. Európa legnagyobb rágcsálója okozta problémák mellett komoly gondot jelent még a patakmedret benőtt növényzet, valamint az Arló felől érkező szemétmennyiség, amely szintén felgyülemlett.

Az Újtelepi utca lakói bejelentést tettek az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság felé, miután a Hódos-pataknak megemelkedett a vízszintje és ez számos problémát okozott számukra. Az egyik családi háznak a garázsában lévő szerelőaknában a két literes palacknak csupán kis része látszódott ki a vízből, de a tulajdonos elmondása szerint pár napja kritikusabb volt a helyzet. Ugyanez a kép fogadott bennünket a vízóraakna környékén is. A helyiek örömmel fogadták a munkálatok megkezdését, amelyre több hónapot vártak. A lakosok tisztában vannak vele, hogy ez csak ideiglenes problémamegoldás, így a jövőben még több hasonló esettel kell számolniuk.