Egyre több az öngyilkossági kísérlet - egy Vasvár úti panel épület kilencedik emeletéről is ki akart ugrani egy férfi
Hírek
2022. nov. 9.

Egyre több az öngyilkossági kísérlet - egy Vasvár úti panel épület kilencedik emeletéről is ki akart ugrani egy férfi

Három nap leforgása alatt három alkalommal riasztották a rendvédelmi szerveket öngyilkosság vagy annak kísérlete miatt. Tegnap a Vasvár úton is le akart ugrani egy férfi.

A múlt hét szombaton bekövetkezett halálos tragédiát két újabb kísérlet követte, amelyek szerencsésen végződtek. Azonban nem mehetünk el szó nélkül ezen történések mellett. Az első, végzetes kimenetelű eset november 5-én történt a Nemzetőr úton, amikor a tizedik emeletről vetette magát a mélybe egy harmincas éveiben járó fiatalember. Vasárnap ugyanide riasztották az ózdi mentőszolgálat, rendőrkapitányság, és helyi hivatásos tűzoltó-parancsnokság illetékeseit, akkor ugyanis egy idősebb férfi öngyilkossággal fenyegetőzött, akit egy szomszédos utcában épen és egészségesen megtaláltak.

„Az elmúlt igen rövid időszakban több olyan eset is az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tudomására jutott, ahol ózdi állampolgárok önkezükkel akartak véget vetni az életüknek. A legtöbb ilyen esetben az életmentés protokolljának megfelelően a katasztrófavédelmet is riasztják. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a középmagas-magas épületekben mi vagyunk azok, akik be tudunk avatkozni az eszközeinkkel” - mondta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

Tegnap a Vasvár útra kellett mozgósítani a rendvédelmi szerveket, ahol szintén öngyilkossági szándékkal, egy panel épület kilencedik emeletéről akart leugrani egy férfi.

„Sikerült az ablakból a személyt becsalni, majd ott közbiztonsági őrizetbe vették, ugyanis az utólagos drog-gyorsteszt alkalmával kiderült, hogy a személy kábítószer hatása alatt állt és így akarta tettét véghez vinni. Hál’Istennek szándékáról kollégáim nagy fokú tapasztalata és a mentőszolgálat tapasztalata szerint le tudták beszélni, és így elállt tettétől” - nyilatkozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Ezen kísérletek mögött számos esetben sokáig elhúzódó válsághelyzetek állnak, amelyekre nincsenek megoldási mintáink, megküzdési mechanizmusaink. A covid, a háborús időszak, az élelmiszer-ellátással, energiaellátással kapcsolatos válságok állandó szereplői mindennapjainknak.

„Hogyha bárkin olyat tapasztalnak, hogy megváltozott a viselkedése, nem jár már annyit boltba, nem látom, nem találkozom vele, szinte már két hete ki sem jött a házból, akkor kopogjunk be hozzá, kérdezzük meg, hogy van. Nézzük meg, hogy főzött-e egyáltalán, mert ez is nagyon lényeges jele annak, hogy ő nagyon nincs rendben. Ha már rákérdezünk, akkor már az a beszűkültség, amibe került, nyílik és akkor talán el tudja nekünk mondani a problémáit. Mindnyájunknak dolga van. Annak is dolga van, aki éppen abban a helyzetben van, hiszen neki is lépni kell és nekünk, akik körbevesszük, nekünk is lépni kell” - hangsúlyozta Bartáné Demcsik Katalin, tanácsadó szakpszichológus.

Szakemberekhez, ingyenesen hívható lelkisegély-szolgálatokhoz (telefonszám: 116-123) is bátran fordulhatunk, hiszen segítségükkel hatékony megoldásokat kapunk aktuális problémáinkra.