Márton-napi felvonulást tartottak az Újváros Téri Tagóvodában
Oktatás
2022. nov. 11.

Márton-napi felvonulást tartottak az Újváros Téri Tagóvodában

Lámpás felvonulással örvendeztették meg az Újváros téri óvodások a környéken élőket. A program Szent Márton püspök életét bemutató műsorral kezdődött, amelyet mécses fényes séta követett.

Nyolc éve indult útjára az Újváros Téri Óvodában a Márton-nap, amely az idő múlásával egyre színesebb lett. Szent Márton püspök legendájának eljátszásával nyitotta meg a délutáni programot a Nyuszi csoport. A nézőknek elmesélték hogyan lett a légiósként szolgáló Mártonból keresztény hittérítő, majd a ludak segítségével püspök. A hagyománnyá vált programot lázas szervezés előzte meg, amelyet a szülőkkel töltött közös program miatt izgatottan vártak a gyerekek.

„Mindig szervezéssel kezdjük a készülődést, a Nyuszi csoport a felelőse ennek. Hajni néni nagyon szépen összefogja a csoportokat, és utána minden csoport külön készül. Gyűjtőmunkával kezdtünk a szülőkkel közösen, akik nagy támogatóink. Palackokat gyűjtöttünk” - emelte ki Sike Csabáné, az Ózdi Városi Óvodák Újváros Téri Tagóvodájának óvodapedagógusa.

A felvonulást megelőző hét a készülődés, ráhangolódás jegyében telt. A kézműves foglalkozások, a mondókák és versek ludakkal, Márton-napi szokásokkal, hagyományokkal kapcsolatosak. A csoportszobák gyönyörű díszeit a gyerekek és az óvónénik közösen készítették el, még teljesebbé varázsolva a napot.

„A flakonokra ráragasztottuk a libákat, és úgy csináltuk meg a mécseseket, a műanyagokat” - mondta Szabó Gergő.

Az óvónők kiemelt témaként foglalkoznak a jeles nap hagyományaival, történeteivel. Segítségükkel a gyerekek számos népszokást, legendát ismernek meg, izgatottan várják a hét fő eseményét, a lámpás felvonulást.

„A kreatív tevékenységek, vizuális tevékenységek is mind a libáról, Márton-napról szóltak. Különböző játékokat játszottunk, énekes játékokat tanultak meg, új mondókákat. A hét fénypontja a mai nap volt, a lámpás felvonulás, ezt minden gyerek nagyon-nagyon izgatottan várta” - nyilatkozta Juhászné Molnár Vivien, az Ózdi Városi Óvodák Újváros Téri Tagóvodájának óvodapedagógusa.

Az udvari műsort követően minden csoport kezébe vette a lámpásait, és elindultak, hogy fényt vigyenek a sötétbe, a környéken élők életébe. Az útvonal érintette a Szent István úti Kézenfogva Gondozóházat, ahol a bent lakó idősek az udvaron várták az apróságokat. Sötétedés után igazi fénycsóvaként járták útjukat a kicsik szüleikkel, séta közben beszélgettek, különböző dalokat énekeltek.

A napot zsíroskenyér és teaparti, valamint Slága Ádám tűzzsonglőr bemutatója zárta. A sötétben világító mécsesek jelölték ki a tűzforgató területét az udvaron, amely félkört a gyerekek és felnőttek gyűrűje fogta körbe. A tartalmas és hangulatos délután elérte célját, Szent Márton lámpásainak fénye beragyogta a jelenlévők életét.