Adománygyűjtést hirdetett az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium. Ruhákat, játékokat várnak az intézménybe
Hírek
2022. nov. 11.

Adománygyűjtést hirdetett az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium. Ruhákat, játékokat várnak az intézménybe

Adománygyűjtési akciót hirdettek az Ózdi József Attila Gimnázium tanulói. Az összegyűlt ruhákat és játékokat többek között az Ózdi Almási Balogh Pál Kórházba szeretnék eljuttatni.

Az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium részt vesz a takarékosság jegyében elnevezésű komplex programban. Az ENSZ 2015-ben elfogadott 17 fenntartható fejlődési célt, így a szervezők a projektbe megpróbáltak minél több témát bevonni. Ez által született meg náluk egy takarékossági program, amely nagyon sokrétű. Legmeghatározóbb az újrahasznosítás és az adománygyűjtés, amely már nem ismeretlen az intézmény számára.

„Ezt az adománygyűjtést nem először végezzük, hiszen idén már az állatmenhelynek is gyűjtöttünk az állatok világnapjához kapcsolódva. Most viszont – többek között – ruhákat gyűjtögetnénk, amelyek elsődlegesen a gyermekotthonba, másodlagosan az állatmenhelyre kerülnek, harmadrészben pedig megtanulnánk, hogyan lehet ezeket a ruhákat más célra is felhasználni” - emelte ki Heiling Jolán, az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium pedagógusa, környezetvédelmi ökológusa.  

A fenntarthatóság jegyében a beérkezett ruhákat – az adományozás mellett – több formában is megpróbálják újrahasznosítani. Az anyagokból más tárgyakat készítenek, amelyeket szintén elajándékoznak majd. Így belekóstolnak a diákok egy picit a fenntartható divat világába is. A jól cél érdekében a 11. évfolyamos tanulók fogtak össze. Juhász Eszter, Seres Rinaldó, Lakatos Gábor és Samu Lilla mindannyian fontosnak tartják a társadalmi szerepvállalást.

„Meghirdettük ezt az akciót a II. János Pál Katolikus Általános Iskolában is. Több suliba is el szeretnénk ezt juttatni, hogy minél több ember hozzon be ruhákat. Kitaláltuk, hogy a régi ruhákból teljesen új dolgokat csinálunk, például új táskákat, amiket oda tudunk adni valakinek, vagy akár eladományozni” - mondta Juhász Eszter, az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium tanulója.

Mindezek mellett játékokra is kiterjed a gyűjtési akció. A kampány során várják az olyan, otthon már nem használt, de még megkímélt állapotban lévő játékokat is, melyeket szintén több intézménybe szeretnének eljuttatni.

„A játékokat először átválogatjuk, hogy melyik van jó állapotban. A megkímélt játékokat odaadományozzuk az Ózdi Almási Balogh Pál Kórháznak, a rossz állapotút pedig az állatmenhelynek szánjuk” - nyilatkozta Seres Rinaldó, az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium tanulója.

November 30-ig folyamatosan várják az intézménybe az adományokat. A felajánlásokat a portán lehet leadni hétköznap reggel nyolctól, délután kettő óráig.