Adventi koszorúkat, asztaldíszeket és ajtókopogtatókat készítettek az Ózdi Görögkatolikus Parókián
Egyház
2022. nov. 14.

Adventi koszorúkat, asztaldíszeket és ajtókopogtatókat készítettek az Ózdi Görögkatolikus Parókián

Karácsonyi díszeket készítettek az Ózdi Görögkatolikus Egyházközség tagjai. A foglalkozás egyik célja az volt, hogy több generáció találkozzon, és együtt hangolódjanak az adventre.

Az Ózdi Görögkatolikus Egyházközség tagjai már megkezdték a karácsony előtti előkészületeket. Több generáció együtt készített ajtókopogtatókat, asztali díszeket és adventi koszorúkat. Az ezernyolcszázas évek közepén egy német evangélikus lelkész szekérkereket függesztett fel a templomában, és advent minden napján meggyújtott rajta egy gyertyát. A kerek forma, örökzöldekkel díszítve koszorúként maradt meg, de a sok gyertyából csak a vasárnapokon meggyújtandók terjedtek el. A görögkatolikus családokban az előkészületek már hat héttel karácsony előtt kezdődnek.

„Hamarosan elkezdjük felállítani azt a betlehemet, amely a városnak nem is a közepén, de mégis a belvároshoz közel, bármikor megtekinthetővé válik. Görögkatolikus egyházunkban hamarabb elkezdődik az adventi időszak. Nálunk hat vasárnap van, amikor egy gyertya meggyújtásával készülünk, így ez a betlehem is arra figyelmeztet bennünket, bár még a kis Jézus nem lesz benne, hogy mi igazán készülünk. Lelkiekben, de szertartásainkon való részvételben is és akár külsőleg is. Figyelmeztető jel számunkra az adventi koszorún való gyertyának meggyújtása, de az is, hogy megállunk előtte és elmondunk egy imádságot vagy elgondolkozunk azon, hogy mit is jelent számunkra a megváltónak az érkezése” - emelte ki Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

Az asztalokon fenyőágak, gyertyák, tobozok, szalagok és egyéb kiegészítők sorakoztak. Mindenki megtalálta a neki tetsző alapanyagot. A kicsiknek játszósarkot alakítottak ki, hogy senki ne unatkozzon. Aki pedig megszomjazott, azt forró teával kínálták.

„Közösségteremtő alkalom és együtt közösen szépségeket készítünk. Adventre készülünk, és nálunk már ez a várakozás időszaka. Hat hét és nemsokára itt a karácsony és a szenteste, amikor Jézus Krisztus megszületik. Ez már felkészít arra, hogy kezdődik. Ezek a közös alkalmak, egy kis toboz, egy kis adventi koszorúval a hat gyertya. Ezeket közösen készítjük és szerintem ez nagyon jó kezdeményezés” - mondta Marcziné Dalanics Rita, az Ózdi Görögkatolikus Egyházközség tagja.

Az Ózdi Görögkatolikus Egyházközség tagjai idén egy új kezdeményezést szeretnének elindítani. Lehetőséget biztosítanak azoknak az adományozóknak, akik karácsony alkalmából szeretnék megajándékozni rászoruló embertársaikat. A felajánlók decembertől a felállított betlehem melletti asztalra helyezhetik el azokat a cipősdobozokat, melyek ajándékot rejtenek.