Ünnepélyes megemlékezés
Város
2021. szept. 7.

Ünnepélyes megemlékezés

Emléktáblát avattak dr. Mészáros Miklós tiszteletére szombaton az Újváros téri rendelő előtt. Az esemény a XXI. Bolyoki Vigadalomhoz kapcsolódott, ahol többen is elhelyezték a megemlékezés virágait.

Dr. Mészáros Miklós emléktáblájának avató ünnepségét szombaton reggel tartották az Újváros téri rendelőnél. Az esemény a XXI. Bolyoki Vigadalomhoz kötődött, hiszen a rendezvény a köztiszteletben álló szakembernek közel állt a szívéhez. Emellett pedig a terület képviselője is volt. Dr. Mészáros Miklós 1968-ban jeles orvosi diplomával végzett a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán. Dolgozott többek között üzemorvosként, sportorvosként, bányamentő orvosként és városi főorvosként is. Az ózdi kórház igazgató-főorvosává először 1982-ben nevezték ki, ezt követően még kétszer kérték fel erre a feladatra. Janiczak Dávid, Ózd város polgármestere beszédében elmondta, hogy dr. Mészáros Miklósra mindenki szívesen emlékszik.

„Egyik oka, és talán a legközvetlenebb oka annak, hogy mindenki szép emlékeket őriz doktor úrról, az az ő közvetlen személyisége. Az örök optimizmus, ami belőle áradt folyamatosan. Önkéntelenül sem tudok nem mosolyogva beszélni róla, hiszen olyan orvos volt, akivel ha találkoztunk, már a jelenléte gyógyított. Azonnal olyan érzést közvetített, hogy nem lesz semmi baj, bármilyen probléma van, azt megoldjuk. A végtelen optimizmus pedig mindenkit feltölt” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Dr. Kovács Sándor, az Ózdi Almási Balogh Pál Kórház orvos-igazgatója is beszédet mondott, majd az Ózdi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola egyik tanárának, Molnár Tamásnak játékát hallgathatták meg az egybegyűltek.

Dr. Mészáros Miklós mindig aktívan részt vett a közéletben. 1970 és 1985 között tanácstagként, 1990-től 2002-ig önkormányzati képviselőként tevékenykedett. 1998-ban Ózd város alpolgármesterévé is megválasztották. A Szent György Lovagrend tagja volt, emellett Ózd Város Önkormányzata az „Ózd Város Díszpolgára” kitüntető címmel is elismerte. Több évtizedes gyógyító munkája és a hazai egészségügy érdekében végzett példaértékű szakmai és közéleti tevékenysége megbecsüléseként 2013-ban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét is megkapta.

„Vállalkozó háziorvosként folyamatosan dolgozott több mint 50 évig. Munkatársaival példamutató, informatív kapcsolatot alakított ki, kollégái szakmai tudását elismerték, a fiatalok előtt munkája példaként szolgált. Háziorvosi körzetében – amely a város egyik legnagyobb körzete – az idősek, betegek ellátását maximálisan biztosította” - emelte ki Gyárfás-Dobos Adrienn, az Ózdi Művelődési és Kommunikációs Nonprofit Kft. közművelődési szakembere.

Az emléktábla ünnepélyes leleplezésénél a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület tagjai működtek közre. Szőke Gábor, római katolikus plébános pedig megszentelte az emlékművet. Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos nevében dr. Lengyel Elemér, Kissné Csutorás Erzsébet és Pekár-Tóth Judit helyezte el a megemlékezés virágait. Ózd Város Önkormányzata részéről Janiczak Dávid polgármester, területi képviselőként pedig Farkas Péter Barnabás járult az emléktábla elé. Az Ózdi Almási Balogh Pál Kórházat az intézmény orvos-igazgatója, dr. Kovács Sándor képviselte. Az eseményen dr. Mészáros Miklós családja is részt vett.