Sündörgő címmel, ismeretterjesztő foglakozást tartottak az Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtárban
Oktatás
2022. nov. 16.

Sündörgő címmel, ismeretterjesztő foglakozást tartottak az Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtárban

Sündörgő címmel, őszi ismeretterjesztő foglakozást volt ma az Ózdi Városi Könyvtár Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtárban, amin több mint 20 diák vett részt.

A sündisznóról énekeltek a diákok az Ózdi Városi Könyvtár Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtárában. A negyedik osztályos tanulók az Újváros Téri Általános Iskolából érkeztek. Az ismeretterjesztő foglalkozást Császár Éva gyerekkönyvtáros tartotta. A rendhagyó esemény az ősz jegyében zajlott.

„A mai napon egy hosszabb foglalkozásra érkezett az osztály. Bemelegítésnek egy irodalmi, olvasást népszerűsítő foglalkozással kezdtünk. Sünökről olvastunk mesét, egy dalt is megtanultunk, dalokat hallgattunk. Verset mondtam a gyerekeknek. Ezek után elkészíti mindenki a saját sündisznóját” - mondta Császár Éva, gyerekkönyvtáros.

A diákok már nagyon várták a könyvtári órát. Hagyomány, hogy minden évben többször is ellátogatnak az intézménybe, író-olvasó találkozókon vesznek részt, de rendszeresen járnak könyveket kölcsönözni. A délelőtti foglalkozásnak különösen örültek a diákok. Korábban tanórákon is hasonló témákkal foglalkoztak.

„Környezet órán is beszéltünk az erdei állatokról, ezért kapcsolódik ma Éva foglalkozása is a sünhöz, mint az egyik erdei állatunkhoz. Kézműveskedni pedig egyébként is szoktunk az iskolában, vágunk, nyírunk és mindenféle technikát használunk. Ezeket alkalmazza most Éva is” - emelte ki Kocsis-Jakab Szilvia, pedagógus.

Őszi falevelek és termések sorakoztak az asztalon, amelyek további felhasználását Császár Éva ismertette a gyerekekkel. Az alapanyagokból sündisznót készítettek a tanulók. A könyvtáros többek között elmondta, hogy a préselt juhar levél a sündisznó tüskéit helyettesítheti, de volt levélzúzalék, borsszem és mák.

„Sündisznót fogunk csinálni és kézműveskedni. Éva néni mesélt nekünk, verset tanultunk, énekelni is tanultunk. Én nagyon szoktam örülni, amikor jövünk” - nyilatkozta Hrivnyák Hanga, tanuló.

A foglalkozások egyik célja az volt, hogy a gyerekek interaktív formában szerezzenek az életkoruknak megfelelő új ismereteket. A könyvtáros és a gyerekek együtt készítették el a ragasztott termésképeket, így mindenkinek lehetőséget nyújtottak a szereplésre.