A Bolyai matematika csapatverseny országos vetélkedőjére készülnek
Oktatás
2022. nov. 18.

A Bolyai matematika csapatverseny országos vetélkedőjére készülnek

A megye második legjobb matekosaiként mérkőznek meg az Újváros Téri Általános Iskola diákjai a Bolyai Matematika Csapatverseny országos döntőjén.

A vetélkedő célja, hogy segítse a diákokat azon képességek kifejlesztésében, hogy közösen, összedolgozva oldjanak meg feladatokat és átéljék az együttgondolkodás örömét. A gyerekeket Kallóné Endrész Gabriella készítette fel a megmérettetésre, aki igen elégedett volt velük. Az iskola idén is több csapattal nevezett be a matematikaversenyre, de a hatodikos évfolyam bizonyult a legjobbnak az országos döntőbe jutáshoz.

„Én úgy gondolom, hogy jól szerepeltünk. Az elmúlt években általában a megyei első hatban mindig volt több csapatunk. Nagyon nagy boldogság volt, hogy ők döntősök. Ráadásul úgy, hogy egy Herman gimis csapat előzött meg minket és sokan voltak a „hermanosok is” - emelte ki Kallóné Endrész Gabriella, pedagógus.

Az októberben tartott megyei forduló írásban zajlott, ahol 60 perc alatt 13 megoldandó feleletválasztós feladat várt a nebulókra. A tételek rendkívül nehezek voltak, komoly logikai munkát és szövegértést igényeltek.

„A megyei fordulón nem azt mondom, hogy könnyű feladatok voltak. Volt benne elég sok nehéz, főleg a tizenegyes, az nagyon nehéz volt” - mondta Poór Bence Máté, 6.b osztályos tanuló.

A négy fős Aranyalma nevet viselő csapat igen jól tudott együtt dolgozni a megyei megmérettetésen, így a feladattípusokat is könnyedén fel tudták osztani egymás között.

„Nagyon jól együtt tudtunk működni, és a feladatokat el tudtuk osztani egymás között. Mindenkinek megvolt a maga feladattípusa, amit meg fog csinálni. Elég nehezek voltak a feladatok, de sokat gyakoroltunk, szóval remélem, hogy jó helyezést érünk el az országoson” - fogalmazott Antal Ottó Máté, 6.c osztályos tanuló.

Az országos döntő írásbeli fordulóját pénteken tartják Miskolcon, amelyet még a csapat póttagja is nagyon vár, hiszen első perctől kezdve együtt készült a fiúkkal a versenyre.

„Mi nagyon jól összepasszolunk egymással és nagyon el tudjuk osztani egymás között a feladatokat. Szerintem még meg is nyerhetjük ezt a versenyt” - nyilatkozta Girászin Jonatán, 6.a osztályos tanuló.

Az eredményes csapatok számára nem ez az egyetlen matematikai vetélkedő, amelyen részt vesznek, felkészítő tanáruk nagy büszkeségére még vár rájuk több hasonló versengés a számtan világában.