Könyvtár – Hétfőtől szombatig az Árpád vezér úton
Kultúra
2022. nov. 18.

Könyvtár – Hétfőtől szombatig az Árpád vezér úton

Sokan keresik fel az Ózdi Városi Könyvtár Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtárát. Ez a létesítmény hétfőtől szombatig, a Petőfi úti nagy könyvtár pedig hétfőn áll nyitva az olvasók előtt.

Egy korábbi testületi döntés alapján az Ózdi Városi Könyvtár Petőfi téri szolgáltatóhelyének nyitvatartása ideiglenesen szünetel. Csak egyetlen egy nap, azaz hétfőn délelőtt 8 és 12 óra között tart nyitva a létesítmény. Ekkor van lehetőség a megrendelt kötetek átvételére. A hét többi napján, hétfőtől szombatig pedig az Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtár várja a látogatókat.

„Itt ugyanúgy folyamatos a folyóiratok és a könyvek kölcsönzése és a helyismereti kutatók segítése. Ezeket a szolgáltatásokat folyamatosan tudjuk nyújtani. Azok az olvasóink, akik a Petőfi téri könyvtárba vannak beiratkozva, azokat is szívesen látjuk itt az Árpád vezér úton. A könyvtár szabályzata úgy szól, hogyha valaki be van iratkozva valamelyikbe, az mindkettőre érvényes. Nem kell újra beiratkozni, ugyanúgy folyik itt is a kölcsönzés tovább” - mondta Csörgőné Csépányi Krisztina, az Ózdi Városi Könyvtár vezetője.

A könyv több érzékünkre is hatással van és egy más világba repítheti el az olvasót. A kikapcsolódás mellett pedig sokat tanulhatunk belőlük. A könyvtárban több klub is tevékenykedik. Számukra megpróbálják ugyanazt a szolgáltatást nyújtani, amit a nagyobb létesítményben. Igény szerint több foglalkozást is tartanak különböző korú és érdeklődési körű csoportoknak. Ma például egy általános iskolás osztályt fogadtak.

„A mai gyermekek sajnos eléggé sok időt töltenek a képernyővel és telefonnal, ezért is tartjuk különösen fontosnak azt, hogy ez a generáció is részesüljön a mesélés örömében, megtapasztalja azt, hogy a könyvek milyen jó segítőtársak. A történeteken keresztül a saját élethelyzeteikre, iskolai problémákra is kaphatnak megoldást és ez a segítségükre lehet. Emellett nagyon jó szórakozás is. Fontosnak tartjuk ezt. Ezen a héten is vagy éppen a múlt héten is, ha visszatekintünk, minden korosztály megfordult a könyvtárunkban” - nyilatkozta Császár Éva, az Ózdi Városi Könyvtár gyermekkönyvtárosa.

Több óvodás csoportba is eljuttattak könyveket, amelyeket az apróságok szívesen forgatnak, így már nagyon fiatal korban barátkoznak a kötetekkel. Ha valakinek olyan szépirodalmi alkotásra van szüksége, amit a Petőfi téri létesítményben tároltak, akkor a dolgozók felajánlják azt, hogy vagy hétfőn keressék fel a nagy könyvtárat, vagy pedig ők áthozzák ebbe a tagintézménybe. Az érdeklődők a www.vkozd.hu honlapon még több fontos információt megtudhatnak, emellett a katalógus menüpont alatt egy csomagot is összeállíthatnak maguknak a kikölcsönözni kívánt kötetekből. Internetezési lehetőség is van a könyvtárban, így akik ezzel a szándékkal érkeznek azokat is szívesen látják.