Előreutalás és kriptovaluta – megnő az internetes csalások száma az ünnepi időszakban
Rendőrség
2022. nov. 23.

Előreutalás és kriptovaluta – megnő az internetes csalások száma az ünnepi időszakban

Az ünnepi időszakban megnő az internetes csalók száma. A megelőzés érdekében kampányt hirdetett a rendőrség. Különböző praktikákra hívják fel a figyelmet.

Hamarosan az adventi időszakba lépünk. A legtöbben ekkor kezdik megvásárolni a karácsonyra szánt ajándékokat. Korábban is jellemző volt, a koronavírus időszak után azonban sokan már nem csak az üzletekben, hanem az interneten szerzik be az áhított termékeket. A webáruházak gyorsabb, egyszerűbb megoldást kínálnak és bármi megtalálható rajtuk. Ez azonban veszélyeket is hordoz magában, főleg azok számára, akik nem túl gyakorlottak ezeken a platformokon. Az ilyen csalások visszaszorítása érdekében kampányt hirdetett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs és Megelőzési Osztálya, amelyhez Ózd is csatlakozott.

„Az Ózdi Rendőrkapitányság felhívja azon lakosság figyelmét, aki az internetet használja vásárlásra, hogy rendelés előtt mindenféleképpen győződjön meg a honlap, illetve a weboldal valósságáról, és hogy valós személyek árulnak-e ott. Ha tehetjük, akkor pénzt semmiképpen se utaljunk előre, hanem próbáljuk az utánvételes szállítást preferálni. Ha már pénzünket elutaltuk, akkor mindenféleképpen olyan helyre utaljuk, ami valós céggel és adószámmal rendelkezik, továbbá nyomon tudjuk követni a feladó személyének azonosságát” - hangsúlyozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Jelenleg is több olyan eset van folyamatban, amelyek az ilyesfajta bűncselekményekre irányulnak. Városunkban például csalás vétség elkövetésének gyanúja miatt folytat eljárást az Ózdi Rendőrkapitányság egyelőre ismeretlen elkövetővel szemben. A nyomozás adatai szerint a sértett egy interneten kínált termék árát, egészen pontosan 150 ezer forintot előre átutalt a hirdetőnek, aki ezután elérhetetlenné vált. Ez az eset azonban nem egyedi. Cseh Márk Norbert például a nyáron esett áldozatul, ebből azonban számos dolgot leszűrt az ilyen vásárlásokkal kapcsolatban.

„Mindenféleképpen meg kell nézni az előéletét, hogy milyen értékeléseket kapott és hogy mennyi tárgyat adott el eddig, hogy ha nincsen úgy negatív vagy pozitív értékelése, akkor szerintem ne rendeljünk” - nyilatkozta Cseh Márk Norbert.

„Én nem sokat veszek, és tudom, hogy minek mennyi az ára” - mondta Molnár Elemérné.

Természetesen nem csak az internet, hanem a való élet is tartogat veszélyeket, így az ünnepi időszakban kiemelten fontos, hogy körültekintően vásároljunk és jól gondoljuk át, hogy milyen oldalról vagy üzletből szerezzük be a kívánt termékeket. Ha valaki mégis áldozatul esne, mihamarabb értesítse a rendőrséget, hogy forró nyomon indulhassanak el.