Karbantartás és szén-monoxid mérő – még nem késő ellenőriztetni a tüzelő-fűtő berendezéseinket
Hírek
2022. nov. 23.

Karbantartás és szén-monoxid mérő – még nem késő ellenőriztetni a tüzelő-fűtő berendezéseinket

Ellenőriztessük fűtőberendezéseink állapotát. Érdemes egy szén-monoxid mérőt is beszerezni, az eszköz használata akár életeket is menthet.

Már javában zajlik a fűtési szezon. Elméletben a tulajdonosok már túl vannak a házak tüzelő-fűtő berendezésének, illetve az égéstermék elvezető rendszerének felülvizsgálatán. Ha valaki ezt elfelejtette, vagy eddig nem volt rá lehetősége, pótolnia kell. A felülvizsgálatot saját érdekünkben érdemes évente, de legalább két évente elvégeztetni. Ha azt látjuk, hogy a kéményből nem távozik a füst, akkor azonnal meg kell szüntetni berendezésünk használatát és haladéktalanul értesíteni kell a kéményseprőket a 1818-as központi hívószámon.

A biztonságos fűtés másik alapvető szabálya az, hogy jól válasszuk meg a tüzelőanyagot. Ha nem megfelelően száraz vagy nem erre kitalált éghető anyaggal próbálunk meleget előállítani, akkor nagy károkat is tudunk okozni. Nem beszélve arról, hogy egy esetleges tűzeset kialakulását is előidézhetjük, amivel saját és mások testi épségét is kockáztathatjuk. Mára már könnyen beszerezhető és felszerelhető az úgynevezett szén-monoxid mérő, ami idejében jelzi a problémát, és megakadályozhatja a bajt.

„Ezek az egyszerű, könnyen telepíthető, gyakorlatilag két csavarral vagy egy két oldalas ragasztóval rögzíthető, úgynevezett szén-monoxid riasztó egységek. A Katasztrófavédelem a piacfelügyeleti tevékenységének a keretében igyekszik megakadályozni azt, hogy olyan készülékek kerüljenek a boltok polcaira, amik nem jeleznek vagy nem megbízhatóan mutatják ezeket az értékeket. Én azt gondolom, hogy a jelen helyzetben a boltokban megtalálható eszközök megbízhatóak, de nyilván ebben segítséget nyújtanak majd a dolgozók is” - mondta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

Abban az esetben, ha a tűzoltóságra érkezik egy riasztás, miszerint valahol szén-monoxid visszaszivárgás veszélye áll fenn, akkor a lánglovagok a mentősökkel és a rendőrökkel együtt vonulnak a helyszínre. Ilyenkor a tűzoltóknál is mindig van egy mérőeszköz, ami segíti a munkájukat, emellett vigyáz az ő életükre is. A legfontosabb ebben az esetben is a megelőzés, így a fűtési időszak megkezdése előtt mindig ellenőriztessük berendezéseinket.