A tél közeledtével sokan látogatják a szociális intézményeket
Város
2022. nov. 25.

A tél közeledtével sokan látogatják a szociális intézményeket

Stagnál a hajléktalan személyek száma Ózdon. Az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény több helyszínen kínál különböző lehetőségeket a rászorulóknak.

A hajléktalan személyek ellátásából az ÓTSZEGYII három intézményi egysége veszi ki a részét városunkban. Bentlakásos jelleggel működik az Átmeneti Szállás és az Éjjeli Menedékhely, amelyeken a tartós ottléthez különböző feltételek teljesítése szükséges, mint például jövedelemigazolást, tüdőszűrő eredményt és orvosi igazolást kell bemutatni. Ezek mellett teljes kihasználtsággal üzemel a Nappali Melegedő, amely 60 rászoruló számára biztosít meleget, és a hideg idő közeledtével egyéb támogatásokat is.

„Nagy segítség most jelen pillanatban számunkra, hogy az élelmiszerbank jóvoltából két üzletből hétfőn, szerdán és pénteken tudunk elhozni lejárat előtti élelmiszereket. Azokat itt, a Nappali Melegedőben a hajléktalan, rászoruló emberek részére ki tudjuk osztani. Ezek pékáru, zöldség, gyümölcs, hústermék, mikor mi” - emelte ki Jene András, az ÓTSZEGYII Átmeneti Szállásának részlegvezetője.

Az intézmények szolgáltatása iránt magas az érdeklődés. Az Átmeneti Szálláson 50 főt, az Éjjeli Menedékhelyen 16 férfit fogadnak, míg a Nappali Melegedőben 60 férőhely várja az elhelyezésre igényt tartókat, amely telt házzal üzemel. Az élelmiszerosztás mellett a nappali ellátás hasznos időtöltést kínál többféle kézműves tevékenységgel az érdeklődőknek. Lábtörlők, karácsonyi dekorációk, manók és más kézműves apróságok kerülnek ki az ügyes kezek közül. A foglalkozások kis létszámban, családias légkörben, jó hangulatban zajlanak.

„Lábtörlőhöz varrok, és aztán összefonom majd a három darabot” - mondta Gál Jánosné.

Vannak, akik munka mellett bizonyos időközönként eljönnek, hogy részt vegyenek a kézműveskedésekben. Az elkészült termékekkel az adventi vásáron több évben is találkozhattak az ózdiak.

„Reggel bejövünk, én segítek nekik néha ilyen csíkokat vágni, akkor szoktam a másik kreatív műhelybe is átjárni. Szoktam ilyen papírmütyürkéket csinálni” - nyilatkozta Kovácsné Boros Katalin.

Jelenleg stagnál a hajléktalan személyek száma a városban. Azonban a tél közeledtével az intézmény szívesen fogad adományokat, amelyekkel könnyíthet a nehéz sorsú emberek helyzetén. Élelmiszereket, tisztítószereket, tisztálkodási eszközöket, férfi ruhaneműket – elsősorban nadrágot, pulóvert, pólót, dzsekit, melegítőt és cipőket – az Átmeneti Szálláson lehet leadni, a József Attila út 3. szám alatt.