Lefagyott utak és ködfelhő – lassan de biztosan az utakon
Hírek
2022. nov. 29.

Lefagyott utak és ködfelhő – lassan de biztosan az utakon

Fokozott odafigyelést igényel a fagyos úton való vezetés. A közúti közlekedési balesetek elkerülése érdekében mindenkit óvatosságra és körültekintőbb magatartásra int a rendőrség.

Hamarosan a téli hónapokba lépünk. Már az elmúlt időszak hidegebb időjárása is komoly feladat elé állította a sofőröket. Nemcsak azért, mert az autók reggeli felkészítése több időt vesz igénybe, hanem mert a legváratlanabb helyeken válhat csúszóssá a felület. A lefagyott utak és a ködös idő miatt több baleset is kialakulhat, ezért az Ózdi Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet a biztonságos és körültekintő közlekedésre. Az egyenruhások az elmúlt időszakban többször is találkoztak olyan balesetekkel, amelyek esetében a sofőr nem az útviszonyoknak megfelelően használta autóját.

„A napokban is kollégáim több alkalommal helyszíneltek ebből, illetve a figyelmetlenségből, valamint a rosszul megválasztott sebességből adódó baleseteknél. A napokban Borsodnádasdon is történt egy ilyen közúti közlekedési baleset, ami sajnos az út és látási viszonyoknak nem megfelelő közlekedésből adódott” - nyilatkozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

A gépjárművet mindig az időjárási viszonyoknak megfelelően kell felkészíteni a forgalomban való közlekedésre. Ezért a tulajdonosoknak több dolgot is át kell vizsgáltatni az autókon. Ilyen például a fényjelző berendezés, ugyanis egyre hamarabb sötétedik, így megnő ennek jelentősége. Ellenőrizni kell a jármű folyadékait, hogy minden téli legyen. Javasolt este a szélvédőtakaró alkalmazása, ami nem engedi lefagyni az üveget, ezzel jelentősen megkönnyítve a reggeli elindulást. Mindig úgy kell közlekedni, hogy az adott körülmények között, belátható útszakaszon belül minden felmerülő akadály előtt meg tudjon állni a gépjárművezető.

„Számítani kell arra, hogy megnőnek a féktávolságok, ugye rosszabb a tapadás. Nyálkás, vizes, esetleg lefagyott utak, ezekre mind-mind számítani kell. Mostanában megjelentek az utak mellett ezek az okkal ötven feliratú plakátok. Többen visszaemlékezhetnek, hogy régebben hatvan km/h volt megengedve lakott területen belül, most már csak 50. Ennek az az oka, hogy ahol az ötvennel érkező megáll, ott a hatvannal érkező még negyvennel gurul, tehát ennyivel fog gázolni vagy csattanni” - mondta Miksztai Zoltán, autóiskola-vezető.

Tehát érdemes lassabban, nyugodtabban vezetni és nagyobb követési távolságot tartani, hogy elkerüljük a bajt. A szakemberek egybehangzó kérése, hogy akár járművezetőként, akár gyalogosként kelünk útra, vigyázzunk egymásra, hiszen mindenkit hazavárnak.