Fókuszban a zöldítés
Hírek
2022. nov. 29.

Fókuszban a zöldítés

Közel húsz fát ültettek el reggel a Petőfi téri körforgalom mellett. Az ÓVI munkatársai és a területen található oktatási intézményekbe járó fiatalok segédkeztek benne.

Fákat és földdel teli zsákokat pakoltak le a traktor utánfutójáról az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai a Petőfi téri körforgalom mellett. A közel húsz növénynek korábban már kiásták a gödröket, hogy gördülékenyebben menjen majd az ültetés. A ködös, hideg idő ugyan nem kedvezett a munkálatokhoz, azonban a terület minden iskolájából és óvodájából lelkes csoportok érkeztek, hogy részesei legyen a zöldítésnek.

„Nagyon fontos cél a környezetünk védelme, éppen ezért örültünk nagyon a pályázati lehetőségnek, amely a MOL-on keresztül érkezett ide a városunkba. Ebből a pályázati forrásból sikerül most új fákat ültetnünk itt, a Petőfi tér környékén, az egyházvölgyi játszótér környékén, de Tábla városrészben is. Nagyon örülök annak, hogy minden oktatási intézmény, ami itt a faluban működik, elfogadta a meghívásunkat és részt vesz ebben az akcióban. Nagyon fontos, hogy a jövő nemzedéke is magáénak érezze ezt a feladatot” - mondta dr. Csuzda Gábor, területi képviselő.

A Mogyorósvölgyi Óvoda és az Alkotmány Úti Óvoda apróságai is kilátogattak, ők azonban nem ültettek, hanem a fákról tanultak. Az óvónők elmondták nekik, hogyan kell elültetni ezeket a növényeket. Az idősebbek azonban nagy lendülettel láttak neki a gyökerek kibontásának és földbe helyezésének.

„A mostani település fásítás a MOL Új Európa Alapítvány, az Agrár Minisztérium, a megyei jogú városok, illetve az erdészeti egyesület közreműködésével valósulhatott meg. A program keretén belül a tízezer főnél nagyobb települések vehettek részt a pályázatban. Első körben a megyeszékhelyek kapták meg a sorfákat. A program keretén belül hétezer darab sorfa kerül elültetésre. Ebből Ózdra hetven darabot sikerült elhoznunk. Ide nyírfa lesz elültetve” - emelte ki Bognár Bence, az Egererdő Szilvásváradi Erdészetének vezetője.

Ez a fafajta egyébként közepes méretű, jó alkalmazkodó képességű növény, így tökéletes erre a területre. A szakemberek a csemeték védelme érdekében három karót is beütöttek köréjük. Kikötötték a karóhoz és forgácsot szórtak a tövéhez, hogy ezzel is óvják a zord időjárástól. A napokban egyébként folytatódik ez az akció, a város más részein is fellelhetőek lesznek majd a friss ültetés nyomai.