Ismét véradás – közel ötvenen nyújtották karjukat az Árpád vezér úton
Egészség
2022. nov. 30.

Ismét véradás – közel ötvenen nyújtották karjukat az Árpád vezér úton

Ismét véradást szerveztek városunkban. Ma közel ötvenen jelentek meg az Árpád vezér úton, hogy önzetlenül segítsenek ezzel embertársaikon.

A véradás egy kifejezetten jótékony cselekedetnek minősül. A donor abból ad, önszántából, amire másnak hatalmas nagy szüksége van. Minden segíteni szándákozót az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai szűrnek, vizsgálnak meg, hogy alkalmas-e a véradásra. Így ez a folyamat felfogható egy egészségügyi szűrésnek is, hiszen a donor rendszeresen képet kap az állapotáról.

„Nagyon boldogok vagyunk, hogy ismét itt lehet a véradás a Gyerekesély Program Közösségi Házában. Nagyon hálásak is vagyunk érte, és főként a véradóknak, akik eljöttek ma és reméljük, hogy minél többen leszünk még a nap folyamán. Szerintem a legnagyobb hősies tett, ha valaki vért ad. Ezzel nem csak embertársainak segít, hanem a saját egészségét is ellenőrzik” - mondta Bereczki Erika, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének területi munkatársa.

Nagyon fontos, hogy személyi igazolványunkat, lakcím és TAJ kártyánkat ne felejtsük otthon. A teljes folyamat mintegy harminc percet vesz igénybe. A szakemberek azt javasolják, hogy bőségesen fogyasszunk folyadékot és együnk is a beavatkozás előtt.

„Számomra ez azért büszkeség, hogy adhatok vért, mert egészséges vagyok. A nyolcvanadik véradáson leszek túl. Ez az egyetlen olyan emberi segítség, ami más gyógyszerrel nem helyettesíthető. A véradók, akik önzetlenül adják saját vérüket, szerintem ettől nagyobb megbecsülés a társadalomtól nem kell, hogy vérünket adjuk beteg embertársainknak” - hangsúlyozta Pintér Zsolt.

A négyszázötven milliliter vér levételét követően tíz percig pihennie kell a donornak a helyszínen. Irányított véradásra is mindig van lehetősség. A szervezők a mai napon kávéval és nápolyival kedveskedtek a megjelenteknek. Ez alkalommal közel ötvenen érkeztek a létesítménybe segítő szándékkal.