Hatalmas pánik – a hazai töltőállomások negyedénél hiány van üzemanyagból
Hírek
2022. dec. 6.

Hatalmas pánik – a hazai töltőállomások negyedénél hiány van üzemanyagból

Városunkban is hosszú sorokban várakoztak a benzinkutakon az autósok, hogy tankolni tudjanak. Országszerte problémát okoz a gázolaj és a benzin beszerzése.

Az utóbbi pár napban, egy hétben hatalmas pánik alakult ki az autósok körében az üzemanyag kérdése kapcsán. A legnagyobb közösségi portálokon terjedő híreknek köszönhetően, miszerint lesz, vagy nem lesz benzin és gázolaj, egyre többen álltak be a kutakra tankolni. A töltőállomásokon nagy sorok alakultak ki, hiszen senki sem szeretett volna üzemanyag nélkül maradni.

„Tele van a benzinkút itt Ózdon. De Egerben sincs benzin, úgyhogy ott is hiány van belőle” - mondta Őszi Sándor.

„Nagyon kellemetlen volt. Tegnapelőtt nem tudtam tankolni. Alig volt már benzin az autóban. A végén Putnokon a százas benzint tudtam tankolni teljes áron. Tele kellett tankolnom, mert sehol nem volt. Kazincbarcikán és itt sem. Mennem kellett volna messzire, de el sem indultam. Kétszáz kilométerre elindulok, nem tudom, hogy hazaérek-e, mert ha útközben nem kapok, akkor ott maradok az út szélén? Kellemetlen ez a helyzet” - hangsúlyozta Szarvas Ferenc.

A kialakult hiányt több tényező is befolyásolhatta. Többek között az akadozó olajszállítás, a pánikvásárlás és a hazai kőolajfinomítás ütemének lassulása okozhatja. Egy álhír is kezdett terjedni, miszerint a kormány feloldja az üzemanyag árstopot. Ezek vezethettek ahhoz, hogy az autósok megrohamozták a kutakat, és országszerte hatalmas sorok alakultak ki a töltőállomásokon. Nem történt ez másképp Ózdon sem, amellett hogy a környező településekről is hasonló információk jelentek meg.

„Ez borzasztó. Az árstop az jó. Most jártuk végig az összes benzinkutat, nem tudunk tankolni. A múltkor menni kellett Miskolcra, Putnokon sikerült tankolni” - nyilatkozta Ochtinszki Károly.

„Nagyon rossz a helyzet. Például a hétvégén sem tudtam tankolni, mert nem volt mit” - fogalmazott Putnoki Géza.

A kormány 2021 novemberében maximalizálta 480 forintban a 95-ös oktánszámú benzin és gázolaj literenkénti árát. Városunkban jelenleg a benzin piaci ára 642 forint, a gázolaj pedig 699 forintba kerül. Mindenki abban bízik, hogy mielőbb rendeződik a helyzet az üzemanyag vásárlással kapcsolatban.