Mézeskalács sütés után Pregitzer Fruzsina Jászai Mari-díjas magyar színésznő tartott irodalmi estet az Ózdi Görögkatolikus Parókián
Egyház
2022. dec. 12.

Mézeskalács sütés után Pregitzer Fruzsina Jászai Mari-díjas magyar színésznő tartott irodalmi estet az Ózdi Görögkatolikus Parókián

Irodalmi előadással és mézeskalács készítéssel telt a közösség napja az Ózdi Görögkatolikus Parókián. Pregitzer Fruzsina, Jászai Mari-díjas színésznő látogatott el hozzájuk.

Szorgos kezek dolgoztak az Ózdi Görögkatolikus Parókián. A mézeskalácsos délután sok éves hagyomány a közösség életében. A gyerekek már advent elején izgatottan várták, hogy eljöjjön ez a nap, amikor kicsik és nagyok egyaránt az asztalhoz ülnek, és finomabbnál finomabb süteményt sütnek. Enni és ajándékba is készítenek ilyenkor, ugyanis többféle alapanyagból gyúrják meg a tésztát. Van, ami rögtön puha és fogyasztható, de olyan is akad, ami tartóssá válik. A program lényege természetesen a közösségi élet erősítése.

„Láthatjuk ilyenkor a gyermekeink kézügyességét, hiszen sokszor az ember életében előfordul az, hogy inkább bemegyünk egy cukrászdába és megvesszük a süteményt. Kevesebbszer szoktunk már otthon süteményeket készíteni, itt pedig az ember a kézügyességét, kreativitását, ügyességét, rátermettségét is megmutathatja, és így tulajdonképpen egy nagyon közös munka eredményeképpen nagyon jó ételeket tudunk elfogyasztani, illetve valóban együtt tudunk lenni az egész nap folyamán” - mondta Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

A finomságok elkészülte után mindenki helyet foglalt, ugyanis Pregitzer Fruzsina Jászai Mari-díjas magyar színésznő érkezett hozzájuk egy adventi irodalmi estet tartani. A hölgy Marczi András diakónus tanára volt a nyíregyházi papnevelő intézetben, így ez az ismeretség hozta el őt Ózdra. A művésznőnek egyébként több önálló estje van. Most egy adventi összeállítást hozott magával.

„Karácsony lesz, várjuk a megváltót, és én a magam munkájával vagy a magam területéről így tudok segíteni vagy így tudok tenni úgy az emberekért, hogy picit rávezessem őket, hogy picit rácsodálkozzanak a csodára” - fogalmazott Pregitzer Fruzsina, Jászai Mari-díjas magyar színésznő.

Hozzátette, hogy viharos, nehéz időket élünk a kultúrát tekintve is, ezért neki is nagy szüksége van arra, amit a közönségtől visszakap. Versek, dalok, rövid történetek és egy mese is elhangzott az előadás során, amelyek az ünnepi időszakról szólnak. A közönség érdeklődéssel figyelte az előadást, amelynek végén egy interaktív beszélgetésre is lehetőség nyílt.