Több ózdi kapott elismerést a 47. Istvánffy Gyula Honismereti Gyűjtőpályázat eredményhirdetésén Miskolcon
Kultúra
2022. dec. 15.

Több ózdi kapott elismerést a 47. Istvánffy Gyula Honismereti Gyűjtőpályázat eredményhirdetésén Miskolcon

Átadták a miskolci Herman Ottó Múzeumban a megye legjobbjainak járó elismeréseket a 47. Istvánffy Gyula Honismereti Gyűjtőpályázaton.

60 éve szervezik meg a megyei honismereti gyűjtőpályázatot, amelyet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Honismereti Egyesület és a Herman Ottó Múzeum közösen hirdetett meg. Az eredményhirdetést Miskolcon tartották, ahol a 47. Istvánffy Gyula Honismereti Gyűjtőpályázat legjobbjait ismerték el. Ózdról sok pályamunka érkezett, amelyek arany, ezüst és bronz minősítésben részesültek. Az elismeréseket nem adják könnyen, kitartó, alapos előkészületi és kutatómunka szükséges ahhoz, hogy valaki sikeresen szerepeljen ezeken a megmérettetéseken.

„Ott kezdődik ugye, hogy mikor elkezdi az ember, akkor elmegy fényképezni. Megkeresi az illetékes papokat, hogy egyáltalán be tudjon jutni a templomba. Ez legalább 2-3 hét. Nem folyamatában, de 2-3 hétig tart. Utána az adatgyűjtés, szerkesztés következik, én nem vagyok gépíró, ebből kifolyólag a szerkesztés nekem bonyolultabb. Az legalább megint vagy 2-3 hét. Aztán a további meg a finomítás. Gyakorlatilag ez egy másfél-két hónapos munka lenne, ha azt egy hosszában csinálná az ember” - mondta Kovács László, ezüst és bronz okleveles pályázó.

A beadott pályamunkák között kiemelkedően nagy számban képviseltették magukat az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium diákjai. Arany oklevél minősítéssel tért haza az eredményhirdetésről Czene Janka és Polák Márton, ezüstoklevéllel gazdagodott Czene Réka, Lakatos Gábor, Samu Lilla-Götz Brigitta páros, valamint a kollégium tanulói közül Burián Kitti, Burián Bálint, Burián Kristóf bronz minősítést kapott. A felkészítésben a diákokat Tuzáné Mák Zsuzsanna, valamint Sveda Lászlóné nyugdíjas kollégiumi nevelő segítette.

„Nagyjából olyan két hónapot ölelt fel, de nem végig aktívan csináltam. Igazából a nagynéném férjének az édesanyjával csináltam egy interjút, és akkor azt felvettem hangrögzítőre, és onnan kiírtam minden fontosat. Illetve tanárnő segített a többi részét kiegészíteni” - emelte ki Czene Réka, ezüst okleveles pályázó.

A pályamunkákat dr. Bodnár Mónika a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Honismereti Egyesület titkára, a bíráló bizottság elnöke értékelte. A program részeként egy arany okleveles ifjúsági pályázatot is bemutattak, Polák Márton az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium tanulója munkáját. Felnőtt kategóriában szintén kiemelkedtek az ózdiak. Arany minősítést kapott Kulcsár Józsefné és Török-Búzás Péter, ezüst okleves lett Bánfalvi László, Kovács László, valamint Kurucz János. Bronz okleveles minősítéssel gazdagodott Kovács László és Kulcsár Józsefné, akiknek Titkos Sándorné és dr. Székelyné Forintos Judit adta át az elismeréseket. Az eredményhirdetést az 50 éves Honismeret folyóirat bemutatójával együtt tartották meg.