Az év első hónapja szokatlanul melegebb, ami nem kedvez az időjárásra érzékenyeknek
Hírek
2023. jan. 3.

Az év első hónapja szokatlanul melegebb, ami nem kedvez az időjárásra érzékenyeknek

Az év első hónapja szokatlanul melegebb, ami nem kedvez az időjárásra érzékenyeknek. Előreláthatólag egész januárban marad térségünkben a tavaszias idő.

Az érintettek túl érzékenyen reagálhatnak az olyan időjárás változásokra, mint a hőmérséklet ingadozás, instabil légnedvesség, vagy akár az évszakokra nem jellemző szokatlan időjárás. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a fáradság, az alvászavarok, a fejfájás, vagy akár az ízületi fájdalmak is. Orvosi szempontból ez a fajta érzékenység nem számít betegségnek, mégis rengeteg kellemetlenséget tud okozni az abban szenvedőknek.

„Izületek, fejfájás, én amúgy is cukorbeteg vagyok. Mindenre kihat, nem jó. Ma reggel is úgy fájt a torkom, úgyhogy teával kezdtem a napot” - nyilatkozta Koós Rudolfné.

A jelenlegi előrejelzések szerint egész január hónapban tart majd a szokatlanul enyhe, tavaszias idő. Az előrejelzések egyre bizonytalanabbak, ami annak köszönhető, hogy a légkör kiszámíthatatlan, kaotikus viselkedést mutat.

„A bizonytalansági faktor január 11. körül nő meg, de ekkor sem várhatunk markánsabb változást, ugyanígy ilyen +5 fok körüli értékeket mérhetünk Ózd környékén. A talajmenti fagyokat illetően pedig csak enyhe fagyokra lehet majd számítani” - mondta Kiss Friderika, az OMSZ munkatársa.

A túlérzékenység okai, szemben az időjárás változásaival, még nem annyira tisztázottak. A legújabb kutatások szerint viszont az effajta reakció a klimatikus változásokhoz való alkalmazkodóképességgel lehet összefüggésben.