Az év első hónapja szokatlanul melegebb, ami nem kedvez az időjárásra érzékenyeknek

Az év első hónapja szokatlanul melegebb, ami nem kedvez az időjárásra érzékenyeknek. Előreláthatólag egész januárban marad térségünkben a tavaszias idő.

Az érintettek túl érzékenyen reagálhatnak az olyan időjárás változásokra, mint a hőmérséklet ingadozás, instabil légnedvesség, vagy akár az évszakokra nem jellemző szokatlan időjárás. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a fáradság, az alvászavarok, a fejfájás, vagy akár az ízületi fájdalmak is. Orvosi szempontból ez a fajta érzékenység nem számít betegségnek, mégis rengeteg kellemetlenséget tud okozni az abban szenvedőknek.

„Izületek, fejfájás, én amúgy is cukorbeteg vagyok. Mindenre kihat, nem jó. Ma reggel is úgy fájt a torkom, úgyhogy teával kezdtem a napot” - nyilatkozta Koós Rudolfné.

A jelenlegi előrejelzések szerint egész január hónapban tart majd a szokatlanul enyhe, tavaszias idő. Az előrejelzések egyre bizonytalanabbak, ami annak köszönhető, hogy a légkör kiszámíthatatlan, kaotikus viselkedést mutat.

„A bizonytalansági faktor január 11. körül nő meg, de ekkor sem várhatunk markánsabb változást, ugyanígy ilyen +5 fok körüli értékeket mérhetünk Ózd környékén. A talajmenti fagyokat illetően pedig csak enyhe fagyokra lehet majd számítani” - mondta Kiss Friderika, az OMSZ munkatársa.

A túlérzékenység okai, szemben az időjárás változásaival, még nem annyira tisztázottak. A legújabb kutatások szerint viszont az effajta reakció a klimatikus változásokhoz való alkalmazkodóképességgel lehet összefüggésben.

(forrás)