Befogás, mentés és hazajuttatás – izgalmasan kezdődött az év az Ózdi Állategészségügyi Telep dolgozóinak
Város
2023. jan. 3.

Befogás, mentés és hazajuttatás – izgalmasan kezdődött az év az Ózdi Állategészségügyi Telep dolgozóinak

Sikeresen átvészelték a szilvesztert a kutyák. A szakembereknek szerint mozgalmas volt ez a nap, de úgy vélik, Ózdon évről-évre felelősségteljesebbek az állattartók, így kevesebb a szökött eb.

2021-ben viszonylag nyugodtnak bizonyult az év utolsó estéje, akkor ugyanis csak egy kutyát fogtak be az Ózdi Állategészségügyi Telep munkatársai. Idén ez az időszak azonban bár nem sokkal, de mozgalmasabb volt. Elsején rögtön mentéssel indult a reggel a szakemberek számára. Egy idős hölgy kutyájának torkán akadt a kocsonyacsont, így azonnal az állat segítségére kellett sietni. Később más esetben is intézkedtek.

„Az ózdi ebtelepre egyetlen egy jelzés sem érkezett közvetlenül, hogy kutya megszökött volna szilveszterkor, azonban a közösségi médiának köszönhetően tudomásunkra jutott, hogy szökött el kutya. Egyet a Damjanich úton fogtunk be, ő jelenleg itt van az ebtelepen, holnap jön érte a gazdája. Őt sikerült felderíteni, hiszen chippelt. A másik pedig az Újváros térről szökött meg, őt Hódoscsépányon találta meg egy állatbarát, és a közösségi médiának köszönhetően egymásra találtak, a kutya és a gazdája, úgyhogy ez a két szerencsés eset fordult elő szilveszter kapcsán” - emelte ki Fidrus Péter, az Ózdi Állategészségügyi Telep telepvezetője.

A telepvezető elmondása szerint az utóbbi évek tapasztalata a városban, hogy az emberek egyre felelősségteljesebben tartják a kutyákat, jobban odafigyelnek szilveszterkor. Békéscsaba környékét hozta példának, ahol igen sok négylábú szökött meg, ehhez képest Ózd jól teljesített. A szilveszter azonban minden évben aggodalmat kelt a kutyatulajdonosok körében, nagyon sok kis kedvenc ugyanis nehezen viseli a hirtelen jelentkező hang- és fényhatásokat. Idén több négylábúban is olyan riadalmat kellettek a tűzijátékok, ami miatt menekülni kezdtek. Az egyik ismert közösségi oldal felületein többen is osztottak meg képeket az eltűntekről, abban reménykedve, hogy ezáltal nagyobb lehetőség nyílik a megtalálásukra. A gazdák azonban ilyenkor igyekeznek még több figyelmet fordítani kedvenceikre. Több, bevált praktikájuk is van az állatok megóvására.

„Mi azon szerencsés kutyatartók közé tartozunk, akiknek a kiskutyája nem fél a tűzijátéktól, bár minden óvintézkedést megteszünk, mert nem megyünk ki, amikor éjjel tűzijátékoznak, hanem letudjuk délután. Akkor is ha mondjuk petárdáznak csak ránk néz, nem szalad el, nem riad meg. Este általában kilenc óra környékén leviszem, mert akkor még csendesebb a környék, így ha a lakásban is vagyunk, akkor sem ijed meg. Nagy a visszhang itt a panellakások között, de őt nem zavarja ez. Ismerek olyan kutyatartókat, akiknek nagyon félnek a kiskutyáik, de nem tudunk mást csinálni, szilveszter egyszer van egy évben. Óvni kell őket, simogatni, olyan helyre tenni a lakásban, ahol nem nagyon hallja a petárdákat” - nyilatkozta Vincze Györgyné.

Idén tehát jól zárult a szilveszter a városban, köszönhetően a felelős állattartóknak és a szakembereknek, akik igyekeztek helytállni és segíteni a kutyáknak átvészelni ezt az időszakot.