Több mint 389 millió forintos támogatást kap a kormánytól Ózd városa
Város
2023. jan. 3.

Több mint 389 millió forintos támogatást kap a kormánytól Ózd városa

389 097 814 Ft, vissza nem térítendő energiatámogatást kap Ózd városa. Összesen 44 milliárd forintot oszt szét Magyarország Kormánya a 10 ezer lakos feletti településeknek.

389 097 814 Ft, vissza nem térítendő energiatámogatást kap Ózd városa. Összesen 44 milliárd forint juttatást oszt szét Magyarország Kormánya a 10 ezer lakos feletti településeknek. 156 önkormányzat részesül ebben, amibe beletartoznak a budapesti kerületek is. A listán szereplő települések támogatási összegeinek meghatározásakor az önkormányzatok egy lakosra jutó iparűzési adóerő-képességét is figyelembe vették. Az Ózdnak adott összeg Miskolc után a második legmagasabb megyénkben. Ezzel a segítséggel a kormány célja az, hogy ebben a helyzetben is fennmaradhasson a legfontosabb közszolgáltatások működése. A hivatalos közlemény szerint a miniszteri biztosok mindenkivel tárgyaltak, aki elfogadta meghívásukat az egyeztetésre. Javaslatuk alapján a Miniszterelnökség az önkormányzatok által készített menedzsmentterv alapján – az önkormányzatok egy lakosra jutó iparűzési adóerő-képességének figyelembevétele mellett – határozta meg a támogatások nagyságát.

„A tavalyi évben folytattunk tárgyalásokat Balla György miniszteri biztos úrral az energiaválság kapcsán kialakult válsághelyzet miatt. 1,2 milliárd forintot kértünk a tavalyi számítások alapján arra, hogy csak a kötelező feladatainkat el tudjuk látni ebben az esztendőben. Közel 400 millió forint az a támogatás, amit megítéltek a mai napon. Erről értesítést is kaptunk. Nyilván az energiaárak is változtak, úgyhogy teljes mértékben még nem tudjuk, hogy mire lesz elég ez az összeg. A holnapi napon elkezdődnek a számítások. Újra átkalkuláljuk az egész éves várható költségvetést, és megnézzük, hogy mennyiben segít ez az összeg. Én úgy gondolom, hogy egy szép támogatási összegről beszélünk, de biztosan nem lesz elég ahhoz, hogy az önkormányzat a korábbi formájában működjön” - tette hozzá Janiczak Dávid, polgármester.