Nyelvvizsga-amnesztia, felvételi követelmények, kamatstop és plusz kedvezmények a Diákhitel terén
Oktatás
2023. jan. 4.

Nyelvvizsga-amnesztia, felvételi követelmények, kamatstop és plusz kedvezmények a Diákhitel terén

Nyelvvizsga-amnesztia, felvételi követelmények, kamatstop és plusz kedvezmények a Diákhitel terén. Számos változás várható 2023-ban a felsőoktatási képzésekben.

Hamarosan eljön az idő, amikor el kell döntenie a középiskolás diákoknak, hogy hol folytatják tanulmányaikat. Az egyetemi és főiskolai képzést választóknak alaposan utána kell járni, mi is az elvárás az általuk áhított szakma megszerzéséhez, de magában a képzésben is számos változás lépett életbe 2023-ban. Ilyen átalakulás többek között, hogy eddig csak akkor kaphatták meg diplomájukat a felsőoktatásban résztvevők, ha a sikeres záróvizsga mellett bemutatták a szakon előírt nyelvvizsgájukat. Ez a követelmény azonban mind a felvételi, mind a diploma megszerzésénél megváltozott. A 2023. szeptember elsejétől induló képzések tekintetében már megjelent a felvételi tájékoztató a felvi.hu oldalon, amely segít eligazodni a középiskolás diákoknak a követelmények terén.

„A bejutás tekintetében általánosságban eltörölték, hogy legalább egy emelt szintű érettségivel kell rendelkeznünk. Ezt az adott szakok esetében az egyetemek dönthetik el. Eltörölték az általános minimum ponthatárt, ami eddig az alapképzésben 280 pont volt. Összességében elmondható, hogy a diploma megszerzéséhez sem kell most már általánosságban a nyelvvizsgát megszerezni. Ezt az intézkedést egészen a 2021. augusztus 31-e után megszerzett diplomákra is alkalmazzák az egyetemek. Viszont az egyetemek kezében van az, hogy adott esetben szaknyelvi nyelvvizsgát kérnek-e” - mondta Szaka Attila, köznevelési, közművelődési és projekt ügyintéző.

Változás lesz továbbá, hogy szinte lehetetlen lesz kibukni. Korábban megszüntették azon hallgatók jogviszonyát, akik hatszor elégtelenül teljesítettek ugyanabból a tárgyból. Ezt azonban törölték a jogszabályból.

Változtak az átsorolás szabályai is, amelynek köszönhetően nehezebb lesz elveszíteni az állami ösztöndíjas helyet. Ennek oka, hogy az intézmények maguk dönthetnek arról, milyen teljesítményt várnak el. A legtöbb helyen a korábbinál alacsonyabb átlaggal is meg lehet tartani az állami ösztöndíjas helyet.

December elején azt is bejelentették, hogy a kamatstopot 2023. január elsejétől a szabad felhasználású Diákhitelre is kiterjesztik. Szintén újdonság, hogy azok a 30 év alatti nők, akiknek a felsőoktatási tanulmányai idején, vagy azok sikeres befejezését követő két éven belül gyermekük születik, vagy gyermeket fogadnak örökbe, a Diákhitel-tartozásuk száz százalékának megfelelő összegű, vissza nem térítendő támogatást kapnak.