Etessük és itassuk a madarakat!
Hírek
2023. jan. 4.

Etessük és itassuk a madarakat!

Októbertől áprilisig nagyon fontos a madarak etetése, azonban nem mindegy, mivel tesszük ezt. Az eleség mellett vizet is kínáljunk tollas kedvenceinknek.

Köztudott, hogy télen nem minden madarunk vonul melegebb tájakra, számos faj itthon marad. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy többféle madárnak, éppen a mi területünk jelenti a telelő területet. Azoknak akik nem repülnek el, elkél télen az emberi segítség. Igaz, hogy nagyon enyhe a telünk, mondhatni tavasz van, de magvakat és eleséget találni a kismadaraknak ilyenkor is nagyon nehéz. Az énekes madarak téli etetése kapcsán látványukban is gyönyörködhetünk, másrészt az etetőhelyhez közel lévő gyom magvakat és a kártevő rovarokat elpusztítják.

A madarakat etethetjük különféle magvakkal, mint a cirok-, a fenyő–, a len- és a szezámmag, valamint kölessel, muharral, kukoricadarával és pintyeleséggel is. Ezek mellett kedvelik a szőlőt, a csipkét és a kökényt. Tilos táplálni őket kenyérrel, ropival, száraz kutyaeledellel, sós sajttal és kolbásszal.

„Az etetési időszak az a tartós fagyok beköszöntététől, ezek megszűnéséig tart. December elejétől március második feléig. Eleségként én azt javaslom, hogy bőven elegendő a fekete apró szemű napraforgót kihelyezni a madaraknak. Emellett adhatóak gyümölcsök, alma és egyéb bogyók, amik ehetőek. Vadszőlő, borostyán, tűztövis és csipkebogyó és akár a nyugati ostorfának a bogyója. Adható nekik némi állati zsiradék, mondjuk háj, ami sótlan” - emelte ki Varga László, a Hortobágyi Madárpark-Madárkórház Alapítvány turisztikai managere.

Semmiféle ételmaradékot ne adjunk az énekes madaraknak. Fontos viszont az itatás. Lehetőleg olyan helyen helyezzük a madáretetőket és itatókat, ahol a madarak nyugodtan, de könnyen megközelíthetően tudják használni.

„Fekete maggal etetem a madaraimat, van madáretetőm az udvaromon és cinkegolyót szoktam nekik venni. A munkahelyemen is szoktam etetni a madarakat, szoktunk támogatásként fekete magot kapni a munkahelyemen és azzal etetjük és ugyanúgy cinkegolyót is szoktunk nekik venni. Most elég későn kellett elkezdeni az etetést, mert jó időnk voltak” - mondta Stubner Éva.

Fontos, hogy a madáretető környékén legyen valamilyen bokor, örökzöld vagy cserje. Erre azért van szükség, mert ha megijednek, akkor kell számukra egy biztonságot nyújtó búvóhely. Ha az udvaron kutyánk vagy macskánk is van, akkor lehetőség szerint tegyük megfelelő magasságba az etetőt, amit a macskák nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak megközelíteni.