Összetett rendszer – zavartalan a működés az Ózdi Városüzemeltető Intézmény négy főzőkonyháján
Város
2023. jan. 10.

Összetett rendszer – zavartalan a működés az Ózdi Városüzemeltető Intézmény négy főzőkonyháján

Zökkenőmentesek a mindennapok az Ózdi Városüzemeltető Intézmény négy főzőkonyháján. Szigorú szabályok szerint működnek a létesítmények.

Négy intézményt látnak el étellel, az Árpád Vezér Úti Általános Iskolát, az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégiumot és az Ózdi Szakképzési Centrum Bródy Imre Technikumát. Ezek mellett az ÓTSZEGYII megbízásából szociális meleg ebéd ellátást biztosítanak a jogosultak részére. Így hozzávetőlegesen nap mint nap hatszázötven személynek készítik az adagokat. A napi rutin és munkamenet általános. Áruátvétel, raktározás, előkészítés, elkészítés és tálalás. Az eszközpark jó állapotban van, szervizelésüket is megoldják. Minden adott a szabályszerű munkavégzéshez.
 
„Humán oldalról is kiváló kollégákkal dolgozok együtt és a szakmai fejlődésük és továbbképzésük is folyamatos. Minőségbiztosítási oldalról is megvalósul két dolog is, mégpedig a hatósági ellenőrzések, amik szúrópróbaszerűen történnek, emellett a belső ellenőrzések is, amik szintén így történnek. Ezek garantálják azt, hogy a munkánkat megfelelő minőségben végezzük” - mondta Derényi Dezső az Árpád Vezér Úti főzőkonyha élelmezésvezetője.

Tízen dolgoznak a konyhán. Főszakács, beosztott szakácsok, konyhalányok és adminisztrátorok. Az élelmezésvezető állítja össze az étlapot a közétkeztetési rendeletnek megfelelően. Törekednek arra, hogy minél változatosabb ételek kerüljenek az ételhordókba. Ki is szállítják az ételt, azonban a lakosság el is mehet a konyhára érte. A Vasvár Úti Általános Iskola főzőkonyhája is ellátja a gyerekeket minden nap meleg étellel. Több apróság reggelit, ebédet és uzsonnát is kap, ezeknek összeállítása nap mint nap sok odafigyelést igényel. Közel hétszázötven főre főznek a létesítményben, emellett az iskola tehetséggondozó épületébe, valamint az Apáczai Csere János Általános Iskolába is szállítanak.

„Az étlap összeállításánál mindenféleképpen a törvényeket kell betartanunk és természetesen a gyerekek igényeit. Azon vagyunk, hogy rászoktassuk őket az egészséges táplálkozásra. Vannak itt szabályok, hogy naponta háromszori étkezésben mit kell előállítanunk. Először is teljes kiőrlésűt kell biztosítanunk, zöldséget nyers formájában és főtten is. Tehát azon vagyunk, hogy a gyerekek változatosan és jóízűen elfogyasszák az elkészített élelmiszert” - emelte ki Nagymengyiné Bettes Beáta a Vasvár Úti Általános Iskola főzőkonyhájának élelmezésvezetője.

Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény vezetése alá tartozik a város négy kifőzdéje, ők koordinálják működésüket. Az Árpád Vezér Úti, a Vasvár Úti Általános Iskola, az Újváros Téri Általános Iskola és a Bolyki Tamás Általános Iskola főzőkonyhájában is zavartalanul telnek a mindennapok. Az alapanyaghoz közbeszerzés útján jutnak hozzá. Felelősségteljes munkát végeznek, hiszen több száz ember étkeztetése, ezzel párhuzamosan pedig egészsége múlik rajtuk. A higiénia, a megfelelő előkészítés és az elkészítés a legfontosabb a vezetőség és a dolgozók számára is.