Rügyeznek a fák, azonban óriási károkat okozhat egy későbbi fagy a növényekben
Hírek
2023. jan. 20.

Rügyeznek a fák, azonban óriási károkat okozhat egy későbbi fagy a növényekben

Az elmúlt hetek szokatlanul enyhe időjárása sok, eddigiekben ritkán tapasztalt problémát okozhat, ugyanis a növények téli nyugalmi állapotát alaposan megzavarja a hőmérséklet.

Kinyílott a százszorszép az Ifjúsági Parkban. A tél közepe felé haladva, kora tavaszi időjárással találkozunk, amelyre a növények nem tudnak felkészülni. Ez nem jelent jót. Ha a nyugalmi állapotból túlságosan korán élednek fel, elkezdődhet a nedvkeringés, a rügyfakadás. Ha egy tartósabb fagy érkezik a térségbe, a fák el is fagyhatnak. Néhány fajtánál február végén szokásos a hajtásnövekedés, de rügynövekedés már most is megfigyelhető.

„Ez a nedves, enyhe időjárás azt eredményezi, hogy elkezdtek a rügyek megduzzadni, mert úgy érzik, hogy közel van már a tavasz, pedig ez nem így van. Január második felét írjuk, a hétvégére pedig elég hideget mondanak, úgy gondolják, hogy jön a hó, jön a hideg és jön a fagy. Ez pedig azt eredményezi, hogy ezek a megduzzadt, nedvességgel teli rügyek, sajnos megfagynak. Ennek következménye az, hogy a fák tavasszal megint megpróbálják a rügyeket életre kelteni, vagy azokat, amik most nem pusztultak el teljesen, vagy újat próbálnak hajtani. De mindenképpen gyengülnek a fák, és a következő évi életműködésüket ez negatívan befolyásolja” - mondta Léman Béla, az ÓVI erdészeti részlegvezetője.

Egy drasztikus és rövid idő alatt lejátszódó hőingadozás veszélyes lehet a termésre. A különböző gyümölcsfajok a folyamat más-más stádiumaiban járnak. Minél hamarabb fakadnak a fák, annál nagyobb lesz a tavaszi fagyok okozta károsodás kockázata.

Az enyhe idő következménye lehet az is, hogy a kártevők pl: a rovarok, a tetvek és atkák sokkal jobban átvészelik a telet. Ennek eredménye az lesz, hogy a gazdálkodóknak és a mezőgazdaságban tevékenykedőknek többe kerül majd a növénygondozás.

Jelenleg még nem lehet terméskiesésről beszélni, de egy váratlanul érkező nagyobb hideg okozhat ilyet akár rügykárosodáson keresztül, vagy a későbbiekben a virágzás idején. A virágzási fagy, mind a csonthéjas, mind az almatermésű kultúrákban komolyabb veszteséghez vezethet.