A téli, ködös időjárásban még jobban oda kell figyelni autónk világító- és jelzőberendezéseire
Hírek
2023. jan. 23.

A téli, ködös időjárásban még jobban oda kell figyelni autónk világító- és jelzőberendezéseire

A téli, ködös időjárásban még fontosabb a látni és látszani elv az utakon. Ennek érdekében még inkább figyeljünk oda gépjárművünk világító berendezéseinek állapotára.

A téli időszakban rengetegszer ködösek a reggelek, olykor napok alatt sem szakadozik fel a felhőzet. A szakemberek sok hibásan beállított fényjelző berendezéssel találkoznak, amelyek vagy részben, vagy egyáltalán nem működnek. Ezeket egyébként egyedül nem is lehet teljeskörűen ellenőrizni, kell hozzá segítség. A szakemberek felhívják a figyelmet az indulás előtt kötelezően elvégzendő feladatokra.

„A lámpákat először első elindulás előtt mindenképpen fontos ellenőrizni. Körbejárni az autót, féklámpához segítséget kérni. Ezt a KRESZ előírásai szerint is napi első elindulás előtt ellenőrizni kell. A lámpák tisztaságát is, hogy jól látható legyen. Ha olyan az idő, vagy olyan úton közlekedtek, akkor le kell törölni, lemosni. A rendszámot is, hogy olvasható legyen. Ezekkel megkönnyítik a másik járművezető dolgát, hogy jól láthatóvá teszik az autót” - hangsúlyozta Galambosi Péter, a Suzuki Kaiser autószerelője, műszaki vizsgabiztosa.

Érdemes a beállításokat ellenőriztetni még az őszi szezon előtt. Ha azonban akkor elfelejtettük, most is lehet pótolni. Javasolt az izzócserét is szakemberekre bízni, mert azokat sok esetben rosszul helyezik be a gépjármű tulajdonosok. A nem jól beállított égők pedig össze vissza világítanak. Ezzel a sofőr saját magának is okozhat problémát, ha nem látja megfelelően az utat és a többi közlekedőnek is, ha a szemükbe világít.

„Fontos az, hogy időben kapcsoljuk fel a helyzetjelzőt és a tompítottat, hogy jól látható legyen a jármű, főleg egy ilyen vízfüggönyös időszakban sokkal nehezebben, később észlelhető egy előttünk haladó jármű. A ködlámpa esetében legyünk óvatosak. A hátsó ködlámpát csak akkor használhatjuk, ha nincs mögöttünk másik jármű. Amint valaki fölzárkózott mögénk, akkor le kell kapcsolnunk, mert a túl erős fény az zavaró lenne és nehéz megkülönböztetni a felvillanó féklámpától, tehát lassabban tudja ezeket érzékelni” - mondta Miksztai Zoltán, a Miksztai Autósiskola vezetője.

Az ablakokat is tisztán kell tartani kívül és belül, hiszen egy vastag páraréteg nagyban megnehezíti a kilátást. Ezt a klímával tudjuk orvosolni. A fagyást azonban előre gondolkodással meg lehet előzni, ha este gondosan letakarjuk a járművet. Fontos tehát a rendszeres ellenőrzés, valamint az út- és látási viszonyokhoz mérten megválasztott sebesség, hogy probléma nélkül közlekedhessünk az utakon.