A Petőfi-bicentenáriumra való tekintettel Petőfi-busz érkezik február 6-án és 7-én városunkba
Kultúra
2023. jan. 27.

A Petőfi-bicentenáriumra való tekintettel Petőfi-busz érkezik február 6-án és 7-én városunkba

A Petőfi emlékév kapcsán utazó kiállítás érkezik Ózdra. Február 6-án és 7-én a városi nagyparkolóban találják meg az érdeklődők a Petőfi-busz elnevezésű mozgó tárlatot.

A Petőfi Irodalmi Múzeum a Petőfi-bicentenárium programjainak keretében utazó kiállítást rendez „Petőfi-busz” elnevezéssel a 2022. szeptember 1. és 2023. augusztus 31. közti időszakban. A kezdeményezés célja, hogy Petőfi Sándor életművét és életútját új megközelítésben bemutató Petőfi-busz minél szélesebb körben elérhető élményt nyújtson az érdeklődők számára Magyarország egész területén, valamint határainkon túl is.

„Amire a látogatók számíthatnak az egy interaktív kiállítás. Tíz különböző „falunk” van, ha lehet így hívni őket, amik tematikusan dolgozzák fel Petőfi életét. Tehát nem kronologikus sorrendben megyünk végig az életén, hanem tematikus falrészleteket láthatnak az emberi kapcsolatairól az élete különböző szakaszaiban, a próbálkozásairól, vagy éppen a szüleivel való kapcsolatáról” - emelte ki Gyenes Fanni, a Petőfi Irodalmi Múzeum kurátora.

Az egyedülálló és érdekes kiállítás eléréséhez a Petőfi Irodalmi Múzeum nyáron közzétett egy felhívást. Erre adta be igényét az ÓMÉK Ózdi Művelődési és Kommunikációs Nonprofit Kft., amelynek eredményeképpen február 6-án és 7-én az országjáró tárlatot fogadhatjuk városunkban, a nagyparkolóban.

„Tavaly márciusban csatlakoztunk a Petőfi Klubhoz, aminek az egyik partner intézménye a Petőfi Irodalmi Múzeum. Az ő felhívásukra próbáltunk minél hamarabb lecsapni, hogy a Petőfi-buszt idén városunkban fogadhassuk. Két napon keresztül február 6-án és 7-én összesen 16 alkalommal lesz látogatható ez a tárlat” - mondta Fábián-Dobos Eszter, az ÓMÉK művelődési ágazatvezetője.

A Petőfi Irodalmi Múzeum korábban már Arany János életútját is bemutatta buszos országjárás formájában. Az akkori sikerre tekintettel, most az évforduló kapcsán Petőfi Sándor irodalmi munkásságát ismerheti meg a nagyközönség egy rendkívüli vizuális élmény formájában.