Töretlen a népszerűségük az önkormányzati ingatlanoknak
Város
2023. jan. 31.

Töretlen a népszerűségük az önkormányzati ingatlanoknak

Továbbra is töretlen népszerűségnek örvendenek az önkormányzati bérlakások a városban. Az energiaválság kirobbanása az Ózdinvest Kft.-re is hatással van.

Több mint kilencszáz önkormányzati tulajdonban lévő lakás található a városban, amelyeknek kezelője az Ózdinvest Kft. A lakbérek kapcsán január elsejétől életbe lépett módosítás, a 2020-ban tervezett emelésnek a második üteme, azonban ezt akkor a koronavírus járvány kirobbanása miatt nem tudták érvényesíteni. 2019-ben körülbelül negyven százalékos emelést fogadott el a testület, most ebből huszonöt százalékot érzékelhetnek a lakók. Ezelőtt tíz évig nem volt változtatás a ingatlan bérbeadási szektorban, miközben a magánemberek egyre növekvő árakon kínálták albérleteiket.

„A 2019-es előkészítés során, az volt az egész emelésnek az alapkoncepciója, hogy az emelésből származó többletbevételt egyrészt a megnövekedett kiadásainkra, másrészt pedig fejlesztésekre fogjuk fordítani. Az emelésnek a második ütemét a tervezett időben nem sikerült végrehajtani. Bekövetkezett most az energiaválság kirobbanásával egy olyan sajátságos helyzet, hogy sajnos fejlesztésekre most kevesebbet tudunk fordítani, és ehelyett a megnövekedett kiadásainkat fogjuk finanszírozni” - mondta dr. Tóth Andrea, az Ózdinvest Kft. ügyvezetője.

Az önkormányzati ingatlanok még mindig töretlen népszerűségnek örvendenek, hiszen a megemelt bérleti díjakkal is körülbelül a fele összeget kell fizetni a lakáspiacon megszokottakhoz képest. A műszaki csoport vezetőjét nagyon változatos gondokkal keresik meg a lakók.

„Szinte minden nap más problémával, általában szennyvízdugulás, radiátorkilyukadás, nyílászárócsere, villamoshálózat karbantartás. Minden, ami a napi életben előfordul. Van egy karbantartó csoportunk, ami viszonylag gyorsan intézkedik, vagy pedig úgy csináljuk, hogy sürgősségi sorrendbe tesszük. Ami sürgős, azt hamar elintézzük, ami nem azt pedig később” - emelte ki Kuna István, az Ózdinvest Kft. műszaki csoportvezetője.

A bérlők összetétele igencsak változó, vannak akik felújítanak és megbecsülik a lehetőséget, míg mások nem gondoskodnak megfelelően az ingatlanról. Pár napja teljesen elárasztott a víz egy Velence telepen található lakást. Mint kiderült, az itt élő férfi elhagyta az ingatlant, amelyet nem jelentett az Ózdinvest Kft. felé. Egyik éjszaka betörtek hozzá, egyéb ingóságokat tulajdonítottak el. Többek között a csaptelepeket, valamint az elektromos vízmelegítő bojlert is leszerelték és mivel nem volt lezárva a víz, a nyomóvezetéken körülbelül nyolcvan köbméter elfolyt. A felelősség ebben az esetben a bérlőt terheli, neki kell rendeznie a kárt. A negatív tapasztalatok miatt, mint például díjtartozás felhalmozása, egy ideje csupán egy évre szóló megállapodásokat kötnek. Jövőbeni terveik közt szerepel, hogy azokkal a bérlőkkel, akik már régóta önkormányzati ingatlanban élnek és zökkenőmentes az együttműködésük, hosszabb időtartamra szóló szerződéseket írjanak alá, ami lehet két, vagy akár három év is.