Veszekedés a buszon és hivatalos kábítószer keresés – kiképzésen vettek részt a megye rendőrkutyái városunkban
Rendőrség
2023. febr. 7.

Veszekedés a buszon és hivatalos kábítószer keresés – kiképzésen vettek részt a megye rendőrkutyái városunkban

Városunkban zajlott a rendőrkutyák kiképzése ebben a hónapban. A kutyavezetők a megye több pontjáról érkeztek Ózdra. Az akciót az autóbusz állomáson tartották.

Rendőrautók gördültek be ma az ózdi autóbusz állomásra. A rendőrkutya vezetők több négylábút hoztak el a megye számos pontjáról, hogy imitált bevetésen vegyenek részt. Az illetékesek számos ilyen akciót lebonyolítanak egy évben, hogy az ebeket trenírozzák.
 
„A mai napon azért jöttünk Ózd városába, hogy a megyei szolgálati kutyák havi szinten tartó képzését megtartsuk. Ezt havi két alkalommal 6-6 óra időtartamban teljesítik a kollégák. Közel két tucat szolgálati ebbel rendelkezik a főkapitányság. Járőrkutyákkal, általános rendőrkutyákkal, robbanóanyag kereső, valamint kábítószer kereső kutyákkal rendelkezünk” - mondta Zentai György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság főtörzszászlósa, kiképző kutyavezetője.

A városunkban eljátszott életszerű szituációkban először az összezördülő utasokat kellett elcsendesíteniük. Természetesen az utasok megfelelő felszereléssel ellátva ültek a buszon, hogy ne essen bántódásuk. A rendőrség egyik kutyavezetője, valamint a Lam-völgyi kutyaiskola vezetője vállalta magára az „áldozat” szerepét. Ezekre a szituációkra azért van szükség, hogy éles helyzetben is megállják a helyüket a négylábúak, és el tudják hárítani a bajt.

„Az Ózdi Rendőrkapitányság illetékességi területén hajtanak végre kutyakiképzést a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság kutyakiképzői, a tíz kapitányság és a főkapitányság kutyás vezetői. Itt éles helyzetet gyakorolva gépjárművek átvizsgálását fogják végrehajtani és különböző anyagokat fognak keresni” - emelte ki Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

A következő akcióban hivatalos kábítószert rejtettek el a gépjárműben, ami képzés céljából áll a kutyavezetők rendelkezésére. Ezt a két anyagot kellett kiszagolniuk a kábítószer kereső kutyáknak. A vármegyében található összes kapitányságára ellátogatnak majd az évben, hogy a közterületeken vagy közintézményekben hasonló gyakorlatokat hajthassanak végre a négylábúakkal.