Illegális falopást akadályoztak meg a rendészek – az esetről lakossági bejelentés érkezett
Rendőrség
2023. febr. 10.

Illegális falopást akadályoztak meg a rendészek – az esetről lakossági bejelentés érkezett

Nagyobb mennyiségű fát foglaltak le a rendészek egy lakossági bejelentésnek köszönhetően. Kiderítették ki a tettes, az ügyet átadták a rendőrségnek.

A szerda este elkezdett, majd a csütörtöki napon folytatni szándékozott illegális favágást egy lakossági bejelentés szakította félbe. Az Ózd Városi Rendészet gyors intézkedésének köszönhetően szabálysértési eljárás keretében már a rendőrség folytatja az eset kivizsgálását.

„Bejelentés érkezett a városi rendészetre, hogy a Munkás út és Kisamerika sor között akácfákat vágnak ki. A bejelentés valós volt, kollégáink a helyszínen felkutatták az elkövetőt, akit meg is találtak, majd az Ózdi Városüzemeltető Intézmény segítségével a fa beszállításra került. Ezután a rendőrségnek át lett adva az ügy” - mondta Kovács Imre, az Ózd Városi Rendészet megbízott rendészetvezető-helyettese.

A közterületen elkövetett favágás illegális tevékenység, ugyanis minden lombhullató kivágása engedélyköteles, és szakszerű munkát igényel. A területen lévő csonkok és derékmagasságban elfűrészelt fatörzsek siralmas látványt nyújtanak. A külterületeken és a kevésbé forgalmas helyszíneken többször is tapasztalnak az ott élők hasonló eseteket.

„Az a véleményem, hogy egy ilyen illegális magatartást mindenféleképpen vissza kell szorítani minden jó érzésű polgárnak. Nem vagyunk ahhoz hozzászokva, 60 éven keresztül karbantartott környezetünk volt, gyümölcsfákkal, óriás fákkal, a saját élővilágával, és egyik napról a másikra arra kell eszmélnünk, hogy a motoros fűrészek dolgoznak a kertünk végében” - nyilatkozta egy környéken élő.

A lefoglalt, felvágott fákat egy erdész is megvizsgálta és felértékelte, amely alapján a rendőrség tovább dolgozik az ügy felderítésén. Az elkövetőt a rendészek sikeresen felkutatták, aki azt mondta, fizettek neki azért, hogy kivágja és feldarabolja a fűtésre szánt alapanyagot. A lakossági bejelentésnek köszönhetően ez esetben sikerült megakadályozni a környezet további irtását. Az ilyen és hasonló tevékenységek a településkép rongálása mellett előidézhetik a meredekebb partokról földcsuszamlás megindulását, az élővilág kipusztulását, elvándorlását, valamint árnyék híján a globális felmelegedés gyorsulását is.