A XXII. Nemzetközti-Magyar Fotószalon Felvidéki régiójának képanyagából érkezett tárlat Ózdra
Kultúra
2023. febr. 13.

A XXII. Nemzetközti-Magyar Fotószalon Felvidéki régiójának képanyagából érkezett tárlat Ózdra

Kortárs fotótárlat nyílt a Digitális Erőműben. A megnyitón Varga István ózdi fotográfus díjat vehetett át. A kiállítás március 12-ig tekinthető meg.

A Digitális Erőmű már ötödik alkalommal ad helyet a képanyagnak. A most nyílt tárlat kiemelt jelentőséggel bír, mivel a szervező, a Magyar Fotóművészek Világszövetsége tavaly ünnepelte 20. évfordulóját. Az alkalomból 5 kategóriában rekordszámban jelentkeztek. 7 országból 147 fotós 1617 alkotással küldte be pályázatát. A jubileumra való tekintettel az elmúlt 20 év legsikeresebb fotóit várták, de további négy témakörből is választhattak a pályázók.

„A második kategória minden évben egy évfordulós kategória. Idén adódott Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója. A harmadik egy magyar vonatkozású volt „Mit jelent magyarnak lenni?” címmel. A negyedik kategória természetfotó kategória volt Kárpát-medence tájai meghatározásában. Az ötödik kategória egy újonnan alakult fotótörténeti szakmai tagozatnak a képeit kértük, tehát archaikus eljárással készült fotókat” - emelte ki dr. Patrus András, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének elnöke.

A beérkezett pályázatokat egy háromtagú szakmai zsűri bírálta el, és végül 119 fényképész 320 fotóját tartotta kiállításra érdemesnek. A beválogatott alkotásokból Ózdra 45 kép érkezett. A megnyitó igen jelentőségteljes volt az érdeklődők számára, mivel az archaikus eljárással készült képek kategóriájában egy ózdi fotográfus, Varga István díjat vehetett át.

„A Magyar Fotóművészek Világszövetsége által megrendezett kiállítás idén először tartalmazza az archaikus fotográfia kategóriát, amelybe be is nevezetem. Az elmúlt években más-más kategóriákat választottam. Ez az eljárás nekem nagy kedvencem, évek óta foglalkozom vele, így ebben küldtem be az egyik képemet. Kiválasztották és harmadik helyezést értem el” - mondta Varga István, fotográfus.

Az ünnepséget nagy érdeklődés övezte, és a szépkorúak mellett több fiatal is megfordult, akiket igencsak érdekel a fotózás. A több témát felvonultató tárlat egyfajta tükör az alkotók egyedi látásmódját illetően, amely inspiráló lehet a fiatal művészpalánták számára.

„Ez az egész kiállítás szerintem azért érdekes, mert megismerkedhetünk más művészek munkáival és jobban bele tudunk merülni ennek a művészi oldalába is” - fogalmazott Vákics Doren.

Az eseményen a szerencsés érdeklődők átvehették a jubileumi Fotószalon katalógusát, amely hűen tükrözi a Magyar Fotóművészek Világszövetségének szakmai színvonalát. A hazai és nemzetközi kortárs tárlat március 12-ig tekinthető meg reggel nyolc és délután négy óra között.