Alkalom szüli a tolvajt – Öt gépkocsifeltörésben intézkedtek az ózdi rendőrök az elmúlt egy hónapban
Rendőrség
2023. febr. 14.

Alkalom szüli a tolvajt – Öt gépkocsifeltörésben intézkedtek az ózdi rendőrök az elmúlt egy hónapban

Öt gépkocsifeltörésben intézkedtek az ózdi rendőrök az elmúlt egy hónapban. A gyanúsítottak ellen lopás miatt indítottak eljárást a hatóságok. Három esetben a nyitott autóból tűntek el értéktárgyak.

A nyitva hagyott kocsiajtó számos esetben ad alkalmat bűncselekmény elkövetésére. Az elmúlt egy hónapban az Ózdi Rendőrkapitányság illetékességi területén több hasonló eset is történt, amelyben a tetteseknek nem kellett megerőltetniük magukat ahhoz, hogy eltulajdonítsák mások értékeit.

„Jelen pillanatban az Ózdi Rendőrkapitányságon öt eljárás van folyamatban lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt. Az elkövető a gépjármű záratlanságát kihasználva tulajdonított el abból különböző értéktárgyakat. Két esetben egy csavarhúzó segítségével kifeszítette a nem jól bezárt gépkocsiajtót, három esetben pedig a nyitott gépjárműből tulajdonított el a sértett által hátrahagyott különböző használati tárgyakat” - emelte ki Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Többek között lába kélt egy autós magnónak, különböző iratok, szerszámgépek és táskák tűntek el, összességben ötezertől százezer forintig terjedő károkat okozva ezzel a sértetteknek.

A tolvajok leginkább éjszaka dolgoznak, hiszen ilyenkor sokkal kisebb az esély a lebukásra. Most sem történt ez másként. Sötétedés után léptek akcióba a gyanúsítottak. A Vasvár úton két eset történt a közelmúltban, de az Újváros téren és Farkaslyukban is kellett ilyen ügyben intézkedni az egyenruhásoknak.

A gépkocsifeltörésekben az a közös, hogy van mit ellopni. Sokszor alkalom szüli a tolvajt. Ne adjunk lehetőséget rá, hogy ilyen helyzetbe kerüljünk. Nagyon fontos szabály, hogy az autót minden esetben zárjuk be, az ablakokat húzzuk teljesen fel. Pénztárcánkat és iratainkat még véletlenül se hagyjuk az autóban, főleg ne látható helyen. Még akkor se, ha csak fél percre rohanunk el. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen felelőtlen magtartással könnyen bűncselekmény áldozatává válhatunk. Ha mégis megtörténik a baj, első utunk a helyi rendőrségre vezessen, ahol felveszik a jegyzőkönyvet. Ügyeljünk arra, hogy mindent pontosan rögzítsenek, például a károsultak nevét, és a lopott holmikat is tételesen.