Forradalmi segítség az idősgondozásban – 65 év felett bárki számára igényelhető a gondosóra
Város
2023. febr. 15.

Forradalmi segítség az idősgondozásban – 65 év felett bárki számára igényelhető a gondosóra

Gondosórát igényelhetnek 65 év felett alanyi jogon az állampolgárok. Az önkormányzat az ÓTSZEGYII közreműködésével akár a regisztráció folyamatában is segítséget tud nyújtani.

Gondosórát igényelhetnek a 65 év feletti idősek. A szerkezet szépkorúak életét megkönnyítő digitális technológia, azaz a gerontechnológia egyik igen fontos eszköze. Városunkban eddig is elérhető volt a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, de most az idősgondozás új elemmel bővül.

„Most viszont egy olyan átfogó egész országra kiterjedő programot indított a Belügyminisztérium, aminek keretén belül egy regisztráció után gondosórát igényelhetnek az arra rászorulók. Itt egyetlen egy gombnyomással azonnal fel tudják venni a diszpécserszolgálattal a kapcsolatot. Ez mindenkinek jár, teljesen ingyenes” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Az önkormányzat abban tud plusz támogatást nyújtani a városban élőknek, hogy az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény közreműködésével az Ózdi Központi Ügyfélszolgálaton beregisztrálja a kérelmezőket.

„Az ÓTSZEGYII biztosítja, hogy a 65 éven felüliek számára a gondosóra programra való regisztráció zökkenőmentesen működjön. Az ÓKÜSZ-ben külön ablak lesz erre beüzemelve, és az ÓTSZEGYII munkatársai fogják a gondosóra regisztrációban segíteni a 65 éven felülieket” - nyilatkozta Bányai Zsuzsa, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény igazgatója.

A Városház téren lévő ÓKÜSZ-ben már a héten feltüntetnek egy gondosóra regisztráció menüpontot az ügyfélhívón. Az igénylést hétfőn és szerdán 8 és 12, valamint 13 és 16 óra között, illetve pénteken 8 és 12 óra között személyes iratokkal lehet elindítani. A jelzőeszközt futárszolgálat viszi házhoz, aminek a kiszállítása akár 3-4 hónapot is igénybe vehet.