„Adj egy csepp reményt!” - Nyolcadik alkalommal tartottak Civil Véradást Ózdon
Egészség
2023. febr. 22.

„Adj egy csepp reményt!” - Nyolcadik alkalommal tartottak Civil Véradást Ózdon

Sokan érkeztek a VIII. Civil Véradásra a Gyerekesély Közösségi Házba. Az önzetlen segítségnyújtók több ajándékot is kaptak.

Korán megtelt donorokkal a Gyerekesély Közösségi Háza, hogy segítsenek embertársaikon. A VIII. Civil Véradás egy országos kezdeményezés, amelyhez vármegyénk idén is csatlakozott a Civil Közösségi Szolgáltató Központ, a Magyar Vöröskereszt, és az Országos Vérellátó Központ közös szervezésében.

„Az elmúlt időszakban már évente két alkalommal szervezünk ilyen programot, Legutóbb, szeptemberben 1500 véradót mozgattunk meg országos szinten, ezáltal majdnem ötezer embernek segítettünk a véradással” - mondta Nagy Viktória, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ szakmai munkatársa.

A program a szokásos menetrend szerint zajlott, amely szerint a kérdőív kitöltését követte egy előzetes állapotfelmérés, és maga a véradás. A mai segítségnyújtást viszont több ajándékkal is honorálták a szervezők.

„A véradók a mai napon a Magyar Vöröskereszt jóvoltából a Tű, Cérna, Szeretet Varroda készítésében csináltak különböző kulcstartókat és kis virágot, amelyeket a véradóknak adunk ajándékba” - emelte ki Kása-Buth Fanni, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének területi munkatársa.

A véradásokon megjelenők száma igen változó, de a szervezők mindig bíznak a növekvő állományban. Az új önkéntesek ritkábbak, de vannak olyanok is, akik már évtizedek óta adnak vért.

„Én 1981-től vagyok véradó. Körülbelül most tartok az ötvenedik véradásnál. Volt egy kis szünetem is. Azért tartom fontosnak, mert nagyon sok emberen lehet segíteni” - fogalmazott Dovala Attila.

Véradásra a jövőben is várja a donorokat minden hónap utolsó szerdáján a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezete. A segítségnyújtáshoz néhány dokumentumra is szükség van, tehát március 29-én se felejtse senki otthon a személyigazolványát, lakcím- és TAJ-kártyáját.